Unit1 Using language 能力提升练
Ⅰ.阅读理解
(2020江西南昌第二中学高一上学期第一次月考)
I never saw my father back home from work late or ill, nor did I ever see my father take a night out with the boys. He had no hobbies but just took care of his family.
For 22 years, since I left home for college, my father called me every Sunday at 9: 00 a. m. He was always interested in my life—how my family was doing. The calls even came when he and my mother were in Australia, England or Florida.
Nine years ago when I bought my first house, my father, 67 years old, spent eight hours a day for three days, painting my house. He would not allow me to pay someone to have it done. All he asked was a glass of iced tea, and that I hold a paintbrush for him and talk to him. But I was too busy, for I had a law practice to run, and I could not take the time to hold the paintbrush, or talk to my father.
Five years ago, my 71-year-old father spent five hours putting together a swing set (秋千)for my daughter. Again, all he asked was that I get him a glass of iced tea, and talk to him. But again, I had the laundry to do,and the house to clean.
The morning on Sunday, January 15,1995, my father telephoned me as usual, this time he had seemed to have forgotten some things we had discussed the week before. I had to go to church, and I cut the conversation short.
The call came at 4:40 p.m. That day my father was sent to hospital in Florida. I got on a plane immediately,and I vowed (发誓)that when I arrived,I would make up for the lost time,and have a nice long talk with him and really get to know him.
I arrived in Florida at 1:00 a.m.,but my father had passed away at 9:12 p.m. This time it was he who did not have time to talk, or time to wait for me.
In the years since his death I have learnt much about my father, and even more about every single day.
l. We know from the reading that the father______.
A. liked to paint houses
B. had no friends around him
C. was not healthy in his youth
D. thought of his family as his all
2. When her father painted her first house, the daughter________.
A. could only afford a glass of iced tea
B. was too busy to talk to her father
C. could do nothing but hold a paintbrush
D. spent eight hours a day working with her father
3. Which is the best title of the text
A. Painting Houses
B. Daughter’s Family
C. Father and I
D. Father’s phone calls
Ⅱ. 七选五
(2020山东潍坊模拟考试)
There is an English saying that goes, “He who laughs last laughs best.” High School Musical star Zac Efron is laughing a lot these days.
1 Because he was always the smallest in his class and was laughed at because he had a big space between his teeth. In sixth grade, Efron’s basketball team wanted to win the championship. In overtime, with three seconds left,he grabbed the ball but passed it to the wrong team! 2
3 Now at 21, Efron is one of People Magazine’s 100 Most Beautiful People, graces (荣登)the cover of Entertainment Weekly, Hollywood’s most influential magazine, and is traveling the world promoting the third High School Musical film. Director Adam Shankman described Efron as “arguably the biggest teen star in America right now”. Simply google “Zac Efron”, and you get more than 14 million responses. Yes, it seems Efron has a lot to smile about these days.
Efron was born and raised in California. 4 According to Efron, “He would flip out (发疯)if he got a B and not an A in school, and he was a class clown.” It was his father who encouraged him to act. 5 He also took singing lessons. He graduated from high school in 2006 and was accepted at the University of Southern California to study film. But he put it off—why not study movies when you can star in them Efron has risen all the way to the top of the movie business. And he can now laugh all the way to the bank.
A. He owed his success a lot to his father.
B. But history, as they say, is a thing of the past.
C. He took part in school performances and acted in a local theater.
D. When he was young, Efron was an unqualified basketball player.
E. He took school seriously.
F. They scored and his team lost the game.
G. As a young boy, Efron was picked on by his classmates.
Ⅲ.完形填空
(2019黑龙江鹤岗第一中学高一12月月考)
When I was a college student,I did a lot of traveling abroad. That was because a professor 1 me to do so. She said “To travel around the world can 2 your knowledge through actual experiences and make you have fun. I 3 her.
Since I started to work for a 4 company however,I have done most of my traveling through the Internet. With the help of the Internet,I have also got 5 about food in different countries.
Therefore, I was beginning to feel that actual trips were 6 essential until I happened to read a famous chef’s comment on the internet he said.
When we enjoy food and the 7 around us at the same time,why don’t you fly over to Italy and enjoy real Italian 8 ” Those words reminded me of my 9 advice. As information technology 10 ,might be able to do it without making a real trip. But this also means that you will miss the various 11 you can get from traveling.
Today there are people who 12 direct communication with others and spend much of their time on the Internet. It is not surprising to see a group of people 13 not with each other but into their microphones. However, we should never let it 14 our time for face-to-face communication. Let’s make use of information technology more 15 and have great fun in experiencing the actual world.
1. A. promised B. allowed C. impressed D. encouraged
2. A. build up B. use C practice D. exchange
3. A. agreed with B. learn from C. followed D. obeyed
4. A. car B. food C. clothing D. machine
5. A. information B. taste C. cooks D. advertisements
6. A. even more B. no longer C. much D. actually
7. A. people B. drink C. atmosphere D. environment
8. A. shoes B. dishes C. customers D. situations
9. A. friend’s B. parents’ C. professor’s D. boss
10. A. produces B. advertises C. forms D. advances
11. A. news B. pleasures C. troubles D. places
12. A. avoid B. keep C. lose D. enjoy
13. A. meeting B. talking C. communicating D. traveling
14. A. spare B. increase C. reduce D. use
15. A. wisely B. correctly C. quickly D. slowly
Ⅲ.语法填空
(2019北京石景山第一学期高一英语测试)
A father was worried about his son, 1 was sixteen years old but had no courage at all. So the father decided to ask a Buddhist monk(僧侣)to train his boy.
The Buddhist monk said to the boy’s father, “I insist that your son 2 (leave) alone here. I’ll make him into a true man within three months 3 you can’t come to see him during this period Three months later, the boy’s father 4 (return).The Buddhist monk arranged a boxing match between the boy and an 5 experience boxer. Each time the fighter struck the boy,he fell down, 6 at once the boy stood up; and each time a heavy blow knocked him down,the boy stood up again. Several times later the Buddhist monk asked 7 do you think of your child?
“What a shame the boy’s father said never thought he would be so 8 (easy)knocked down. I needn’t have him stay here any longer!”
“I’m sorry that that’s all you see. Don’t you see that each time he 9 (fall)down, he stands up again instead 10 (cry)?That’s the kind of courage you wanted him to have.”
1._______ 2._______ 3._______ 4._______ 5._______
6._______ 7._______ 8._______ 9._______ 10._______
参考答案:
Ⅰ.阅读理解
语篇解读:本文是一篇记叙文,主要讲述了生活中的几件事情,从这些事情中我们可以看到:作者因为太忙,跟父亲没有太多的交流,当作者想要弥补时,父亲却离开了她。
1. D 细节理解题。根据第一段最后一句 He had no hobbies but just took care of his family可知,父亲把他的家庭看成了他的全部,故选D。
2. B 细节理解题。根据第三段最后一句 But I was too busy for I had a law practice to run, and I could not take the time to hold the paintbrush,or talk to my father可知,女儿太忙了而没有时间和父亲说话,故选B。
3. C主旨大意题。根据第二段第一句For 22 years,since i left home for college,my father called me every Sunday at 9:00 a.m.可知,自从“我”离开家去上大学以后,父亲每个星期日都会给“我”打电话。接下来文章主要讲述了父亲给“我”打的电话和为“我”做的事,所以文章的最佳标题是“父亲与我”,故选C。
Ⅱ.七选五
语篇解读:本文主要阐述了谚语“He who laughs last laughs best.(笑到最后的人才笑得最好)”,并通过Zac Efron的故事进行说明。
1. G 根据下文 Because he was always the smallest in his class(因为他总是班里最弱小的)可知,G项“As a young boy, Efron was picked on by his classmates.”待合题意。
2. F 根据上文 he grabbed the ball but passed it to the wrong team(他抢到了球,但却把球传给了对手)可知,F项“They scored and his team lost the game.”符合题意。
3. B 根据下文 Now at 21,Efron is one of People Magazine’s 100 Most Beautiful People,graces(荣登)the cover of Entertainment Weakly,Hollywood’s most influential magazine可知,现在的Efron与以前完全不一样了,成了一个名人。故B项“But history,as they say,is a thing of the past.”符合题意。
4. E 根据下文 According to Efron,“He would flip out(发疯)if he got a B and not an a in school,and he was a class clown.”可知,如果他某一门学科得了B而没有得到A,他就会发疯。故E项“He took school seriously.”符合题意。
5. C 根据上文 It was his father who encouraged him to act.(是他的父亲鼓励他去表演的。)可知,本句应该是与表演相关的内容,故C项“He took part in school performances and acted in a local theater.”符合题意。
Ⅲ.完型填空
语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。作者上大学时经常出国旅行,而工作后大部分是通过互联网进行旅行的。由此作者想到现在的人们都喜欢在网上交流,面对面的交流少了,作者提出我们应该更加明智地利用信息技术,从而在体验实际生活时获得愉悦。
1. D那是因为教授鼓励“我”这样做。encourage鼓励,故选D项。promise许诺;allow允许;impress使钦佩。
2. A根据常识可知周游世界能增进你的知识,build up增进,故选A项。use使用;practice练习;exchange交换。
3. A“我”同意她的观点。agree with同意,故选A项。learn from向……学习;follow跟随;obey服从。
4. B根据下文 about food in different countries可知,“我”在食品公司工作,food食物,故选B项。car汽车;clothing衣服;machine机器。
5. A在网络的帮助下,“我”得到了一些关于其他国家的食物的信息,information信息,故选A项。taste味道;cook厨师;advertisement广告。
6. B因此“我”开始感觉没有必要再去实际旅行了。no longer不再,故选B项even more更多的;much多;actually事实上。
7. C此处指享受食物的同时享受周围的气氛。atmosphere气氛,故选C项。people人们;drink饮料;environment环境。
8. B此处指为什么不飞往意大利去享受一下真正的意大利的菜肴呢?dish菜肴,故选B项。shoe鞋;customer顾客;situation状况。
9. C那些话使“我”想起了教授的建议。professor教授的,故选C项。friend’s朋友的;parents父母的;boss老板的。
10. D此处指随着信息技术的进步。advance进步,故选D项。produce生产;advertise打广告;form形成。
11. B这就意味着你会错过旅行中的各种乐事。pleasure乐事,故选B项。news新闻;trouble麻烦;place地方。
12. A今天,有些人避免与他人直接沟通,把大部分时间花在互联网上。avoid避免,故选A项。keep保持;lose失去;enjoy享受。
13. B talk with sb.与某人交谈,talk into sth.对某物讲话,故选B项。meet见面;communicate交流;travel旅行。
14. C我们不应该让面对面的交流减少。reduce减少,故选C项。spare节约increase增长;use使用。
15. A我们应该更加明智地利用信息技术。wisely明智地,故选A项。correctly正确地;quickly快速地;slowly缓慢地。
Ⅳ.语法填空
语篇解读:本文是一篇记叙文,主要讲述了一个父亲为了让儿子有勇气,决定让一位僧侣来训练儿子拳击的故事。
1. who考查非限制性定语从句。句意:一位父亲担心他的儿子,他的儿子16岁了,但是完全没有勇气。分析句子可知,先行词为 his son,设空处在定语从句中作主语,指人,故填who。
2. be left考查虚拟语气。句意:我坚决要求应该让你的儿子单独留在这里。分析句子可知,主句的动词 insist(坚决要求)后面的宾语从句要用虚拟语气 should+动词原形,其中的should可省略。从句的主语 your son与动词 leave(留下)二者之间是被动关系,因此要用被动语态,故填 be left。
3. However考查副词。根据句意可知,前后两句是转折关系,故填 However。
4. returned考查动词的时态。句意:三个月之后,男孩的父亲回来了。根据上下文可知,本文讲述的是过去的事,这里用般过去时,故填returned。
5. experienced考查形容词。句意:僧侣安排了一场这个男孩和一个有经验的拳击手之间的拳击比赛。experienced意为有经验的,老练的”,在这里用形容词作定语修饰名词boxer,故填experienced。
6. but考查连词。此处指每次拳击手击中男孩,男孩都会倒下,但是男孩会立刻站起来。分析语境可知,前后内容之间是转折关系,故填but。
7. What考查特殊疑问句。此处指你认为你的孩子怎么样?what do you think of.?为固定句型,意为“你觉得……怎么样?”故填What。
8. easily考查副词。此处指我从没想过他会这么容易被击倒。修饰动词短语 be knocked down要用副词,故填 easily。
9. fall考查动词的时态。此处指难道你没看见他每次跌倒时都会站起来而不是哭吗?根据“Don’t you see.:”可知,此句是讲现在的情况,应用一般现在时,故填fall。
10. crying考查动名词。此处指难道你没看见他每次摔倒时都会站起来而不是哭吗?instead of意为“代替,而不是”,后接动名词,故填 crying。
1 / 8
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。