英 语 试 卷
注意事项:
1.答题前,考生务必用黑色碳素笔将自己的姓名、准考证号、考场号、座位号在答题卡上填写清楚。
2.每小题选出答案后,用2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。在试题卷上作答无效。
3.考试结束后,请将本试卷和答题卡一并交回。满分150分,考试用时120分钟。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
注意,听力部分答题时,请先将答案标在试卷上。听力部分结束前,你将有两分钟的时间将答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What will the man probably do
A. Have breakfast. B. Call his office. C. Take a walk.
2. Who is probably Nick
A. A psychologist. B. A journalist. C. A lawyer.
3. Why did the man translate files for the woman
A. She had to attend to her son.
B. He is a good interpreter.
C. He works in a hospital.
4. How does Sharon sound
A. Sorry. B. Angry. C. Understanding.
5. Where might the conversation take place
A. In a bookstore. B. In a library. C. In a cafe.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。
6. What does the woman need to climb Black Mountain
A. GPS. B. Good walking boots. C. A walking stick.
7. How does the man feel about the woman’s decision
A. It’s worthwhile. B. It’s confusing. C. It’s risky.
听下面一段对话,回答第8至第10三个小题。
8. What does the woman do to protect her accounts
A. Open a bank account. B. Use functional passwords. C. Send emails to administrators.
9. How did the woman finally deal with the email
A. She replied to it.
B. She showed it to the police.
C. She took no notice of it.
10. What does the man remind the woman to do at last
A. Avoid using public Wi-Fi.
B. Update applications in time.
C. Use special passwords.
听下面一段对话,回答第11至第13三个小题。
11. What did Kris do yesterday
A. He had dinner at Laura’s home.
B. He ordered takeout.
C. He went to a restaurant.
12. What is the relationship between Laura and Kris
A. Friends. B. Husband and wife. C. Father and daughter.
13. What will Kris probably do this evening
A Learn to cook over the Internet.
B. Share his recipes online.
C. Make some cooking videos.
听下面一段对话,回答第14至第17四个小题。
14. How long did Tom stay in Paris
A. Three days. B. Four days. C. A week.
15. What is probably Tom
A. A writer. B. A photographer. C. A painter.
16. Which of the following did Mario suggest Tom visit
A. The Eiffel Tower. B. The Champs Elysees. C. The Louvre.
17. Where does the woman plan to go next month
A. Greece. B. Italy. C. France.
听下面一段独白,回答第18至第20三个小题。
18. What is the aim of the language center
A. Launching an English training program.
B. Helping improve the language ability.
C. Offering courses at different levels.
19. What is the advantage of the program
A. It’s an up-to-date one. B. It’s a wide-ranging one. C. It’s a student-targeted one.
20. Why does the speaker give the talk
A. To introduce a center. B. To discuss an issue. C. To learn a language.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Abstract Views
About Abstract Views
Whether infrared, innovative use of light, or a special lens, Abstract Views is about tapping into a different side of plants and gardens using abstract photography. It’s time to enter a parallel world of artistic expression with limitless possibilities. Judges will be looking for the way in which a special technique elevates the message of that particular green subject. People should not be the main focus of your compositions.
Insights
Previous winners tended to choose one abstract photography technique and execute it perfectly. These photographic techniques included: overlaid images, multiple exposures, intentional movement, infrared, modified lenses, shooting through glass and digital textures. Although abstract photography can seem overwhelmingly complex with too much choice, try experimenting with different techniques then pick the most effective one for the feeling you want to communicate.
Wider Benefits
It’s good to see the world differently and with Abstract Views you have the opportunity to improve skills in abstract photography as well as creative communication. Challenge yourself to use a new technique or tool and develop a unique individual style for garden, plant, nature and abstract photography in general.
Prizes
First prize:
By entering this category, one of your images stands a chance to win a prize of 4,000!
An award certificate.
Your image goes on tour in the travelling exhibition.
Second prize:
An award certificate.
Your image goes on tour in the travelling exhibition.
Third prize:
An award certificate.
Your image goes on tour in the travelling exhibition.
Entry Benefits
Exposure, international press coverage, influential abstract photography category for gardens, plants and green spaces, opportunities for growth and feedback, become a stakeholder in conservation, cultivate your skills, reinforce or launch your photographic career.
1. What do we know about Abstract Views
A. It is open to show a special lens. B. The entries can only be about plants.
C. It is a challenging chance for participants. D. Participants can submit a portrait.
2. What is the difference about the 3 prizes
A. The bonus it brings. B. The possibility to get a certificate.
C. The chance to the travelling exhibition. D. The likelihood of getting the positive feedback.
3. Who will be interested in the above passage
A. Gardeners. B. Photographers. C. Stockholders. D. Judges.
B
Chinese tennis has had stars in the past. Notably WTA (Women’s Tennis Association) Li Na, who won two majors (Roland Garros 2011, Australian Open 2014) and reached a career-high, No.2. Her influence is evident on the WTA Tour today, with Zheng Qinwen, 21, advancing to the Australian Open final in January.
On the ATP (Association of Tennis Professionals) Tour, it is Zhang Zhizhen who is flying the flag for his country. The 27-year-old became the first Chinese player to break into the Top 50 in the Pepperstone ATP Rankings in singles last month before he won his first ATP Tour doubles title in Marseille in early February.
Zhang revealed that the success of his female compatriots (同胞) is motivating him in his attempts to match their achievements. “On the WTA, Chinese tennis had super successful results already. They had a Grand Slam (大满贯) winner with Li Na and now Zheng reaching the final in Australia,” Zhang said. “It is good. But I am trying to catch them and get better on the ATP Tour.”
“Everyone is different and has a different path,” Zhang said. “You can’t watch those top guys who have great results at 20 or 21 and compare. When I was 21,22, I was struggling. You have to keep moving, keep going forward and realise it can take time. It is not just when you are 20 you are at the top. You need to believe in yourself because perhaps you think you can never break into the Top 100. But now I am in the Top 50. We have to believe that we can do a little bit more.”
Zhang’s patience paid off last year in Madrid, where he became the first Chinese man to reach the quarter-finals at an ATP Masters 1000 event. He has since advanced to the third round at Roland Garros and the US Open, the fourth round at the ATP Masters 1000 in Shanghai and the semi-finals at the ATP 500 in Hamburg.
4. Why Li Na was mentioned in the first paragraph
A. She flied the flag for her country.
B. She brought young athletes to ATP.
C. She taught them how to reach the top in person.
D. She inspired Chinese young players to advance bravely.
5. What can we know about Zhang Zhizhen
A. He had a Grand Slam on WTA. B. He was among Top 3 in Australia.
C. He realized his dream in tennis at 22. D. He was the best Chinese male tennis player.
6. What pushed Zhang to fight against the struggles he faced during his early career
A. His desire for fame. B. His ability to compare.
C. His endurance in training. D. His techniques in tennis.
7. What is the purpose of writing this text
A. To report the new achievements of Chinese tennis. B. To explore further development of tennis.
C. To show an amateur can also reach the top. D. To call for participation in this game.
C
Artificial intelligence (AI) technologies are being used in original ways to support sustainability in remote places. Among the innovators in this space is the Okuafo Foundation, the first Ghana-based winner of the Zayed Sustainability Prize, a global award for sustainability. This organization has developed an AI-powered smartphone app to determine and diagnose diseases in crops at an early stage without the need for an internet connection.
21-year-old co-founder Mustapha Diyaol Haqq recognized the need for such an app while he was working on a project in some of the farming communities in Ghana. “We found out that, even though they were producing food, they faced a lack of access to scientific information, especially when it came to pest infestation;” Haqq says.
The fall army worm (秋夜蛾) attack has affected almost all food and cash crops in the previous few years. However, Haqq says, “We discovered farmers didn’t know what it was.”
The Okuafo app looks at crops, diagnoses diseases and suggests control measures. So far the app has helped 30,000 farmers reduce their crop losses and improve their harvest by as much as50% in Ghana, Nigeria, Togo and Burkin a Faso.
The idea of using AI to address water waste in agriculture is put forward by Ashwin Madgavkar, who launched Ceres Imaging in California as a graduate student, and whose organization won the Zayed Sustainability Prize in 2020. The idea was motivated by the suffering of the growers in drought-ridden California. Ceres’ aerial (空中的) imaging uses a combination of AI, sensors and patented crop growth models to identify problems as they happen, allowing farmers to make fast changes.
Madgavkar says, “The average grower experiences anywhere from 20 to 200 irrigation issues over the course of a growing season. While in the past, growers had to send workers out to identify these issues in person, our technology makes it possible to detect issues before they are visually apparent and before they impact yield.”
Ensuring there will be enough nutritious food to feed almost 10 billion people by 2050 is one of the greatest challenges of our lifetime. Digital agriculture looks set to transform the way rural communities improve their livelihoods and help ensure food security for all.
8. Which of the following can replace the underlined part “infestation” in paragraph 2
A. Recognition. B. Invasion. C. Survival. D. Export.
9. How does the Okuafo app influence farmers’ life
A. It showed detailed irrigation information. B. It stopped pests’ reproduction process.
C. It helped save water in the African fields. D. It dealt with the possible diseases of crops.
10. What can be inferred from Madgavkar’s words
A. The cell phone can solve 200 problems farmers face.
B. Farmers use the app because it can just increase the yield.
C. His technology is of great benefit to contemporary farmers.
D. Madgavkar developed the app inspired by the situation in California.
11. What does the text mainly discuss
A. The reasons for AI in agriculture. B. The function of AI for food diversity.
C. The ongoing concerns related to agriculture. D. The necessity of applying AI in drought areas.
D
Art therapy is a kind of treatment that integrates mental health and human services by using the active art-making creative process, applied psychological theory, and human experience. Its goal is to help people explore self-expression and, in doing so, find new ways to gain personal understanding and develop new self-management skills.
“Art therapy didn’t start to become a formal programme until the 1940s in the US,” says Dr. Cindi Cassady, a senior clinical psychologist. “The creation or appreciation of art is used to help people explore emotions, develop self-awareness, deal with stress, boost self-esteem, and work on social skills.”
The founder of Niyo Arts Gallery that holds art therapy activities shares how art therapy helps people. “A person is mentally ill because of being deviated (偏离) from what he has lived or has gone through. So, when they get time to relax and interact with art which is also spiritual, it helps them a lot psychologically. When they paint, their creativity demonstrates what they think and they can heal through that.”
Art therapy can be employed as a non-verbal alternative to treat a wide range of mental disorders and psychological distress, some of which include ageing-related issues, anxiety, stress, cancer, depression, eating disorders, emotional difficulties, family or relationship problems and post-traumatic stress disorder, to name just a few.
People do not need to have artistic ability or special talent to participate in art therapy, and people of all ages, including children and adults, can benefit from it. Some research suggests that just the presence of art can play a part in boosting mental health.
People often wonder how an art therapy activity differs from an art class. According to Dr. Cassady, an art class is focused on teaching techniques or creating a specific finished product, while art therapy is more about letting clients focus on their inner experience.
While creating art through art therapy, people can focus on their own understanding, imagination, and feelings. Clients are encouraged to create art that expresses their inner world more than making something that is an expression of the outer world, which stimulates the release of dopamine, a chemical that is released when people do something pleasurable that basically makes them feel happier, promoting healing and mental well-being. “Research-based evidence shows that increased levels of this feel-good chemical can be very helpful if you are battling anxiety or depression,” Dr. Cassady says.
12. How did the author first present art therapy
A. By presenting examples. B. By doing comparisons.
C. By giving definitions. D. By quoting sayings.
13. How does art therapy differ from art class
A. It makes clients more productive.
B. It teaches clients more about art techniques.
C. It increases the presence of art in clients’ brain.
D. It encourages clients to take part in various activities.
14. What may best describe art therapy
A. Highly functional. B. Incredibly affordable.
C. Noticeably outdated. D. Academically challenged.
15. Which of the following can be the best title for the passage
A. Art Class: A Better Strategy B. Art Therapy: The Best Treatment Ever
C. Mental Treatment: Cindi Cassady’s Career D. Mental Wellbeing: The Essence of Art Therapy
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
How Wet Weather Affects Human Behavior
“It’s raining. It’s pouring. The old man is snoring (打鼾). He bumped his head when he went to bed, and he couldn’t get up in the morning.” Why couldn’t the old man in the children’s song get up (Let’s kindly suppose that he just didn’t want to get up.) This was possibly because in the absence of sunlight, the body was still producing the hormone melatonin (褪黑素),which makes people sleepy.
There are many ways that rainfall affects human behavior. ____16____
In 2018, researchers from the University of Minnesota and Lanzhou University published a paper. They proposed that decreased rainfall was influential in social upheaval (社会动荡) and the downfall of the Tang, Yuan and Ming dynasties in ancient China. This is thought to be related to reduced rice cultivation.
____17____ A 2019 New York Times investigation found that murder rates in New York drop significantly on rainy days. Meanwhile, in Britain, Dr. Peter Langmead-Jones of Greater Manchester police published a study in 2023 detailing an analysis of 6.6 million police records over one decade in Manchester. “The research showed that the heavier the rainfall, the lower the recorded crime,” he said.
____18____ This might be because heavy rain stops people from going out to buy alcohol and the reduced alcohol consumption results in fewer crimes.
It’s not all good news though. One study in 2017 concluded that the behavior of children can predict oncoming storms - they were observed to exhibit their worst behavior when barometric pressure (气压) fell. ____19____ Meanwhile, they report much lower levels of life satisfaction than men on rainy days.
For all the complaints about rain, it does have some characteristics that hold broad appeal: The sound of raindrops can be very comforting and often features in sleep-inducing relaxation apps. The theory behind this is that the pitter-patter of raindrops is a form of “pink noise.” ____20____ So if it’s raining where you are, the best thing to do may be to have a nap.
A. The number of complaints is relatively low.
B. Sleep is one of the main aspects according to the former study.
C. But how might rain affect social behavior in the modern world
D. But how much does rain really affect people’s behavior and moods
E. It can decrease brain activity and consequently improves the quality of sleep.
F. Another study found that women are more likely to be affected psychologically by rain.
G. He also found a strong association between heavy rain and relatively few violent crimes recorded.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
9-year-old Scarlett Oliver’s wish came true at Taylor Swift’s Sydney show, when she was ____21____ Swift’s black hat during her song 22. Swift presents the hat to one lucky fan at each concert, with ____22____ only finding out if they have been chosen during the show. Scarlett, who has brain cancer was taken to the ____23____ of Swift’s stage through the show at Accor Stadium. Swift sang and ____24____ her way towards Scarlett and then ____25____ to place the hat on the young girl’s head, telling her, “Thank you so much for coming. I love you so much.” and giving her a (n) ____26____ hug.
Scarlett’s wish to meet Swift came true through some social media ____27____ by Scarlett’s mum Natalie Oliver. She had ____28____ Scarlett’s wish online, hoping the little girl’s story would be ____29____ by Swift’s team. Once Scarlett and her family arrived in Sydney, the Swift fan army swept into ____30____, reposting Natalie’ s photo of Scarlett holding a hand-made sign that ____31____, “Taylor, can I have the 22 hat please ” Natalie then posted Scarlett’s seat ____32____ on social media.
After the concert, Natalie posted the ____33____ moment online, writing to Swift, “You are AMAZING! Thank you so much for ____34____ Scarlett’s dream come true! As for everyone who shared her story to ____35____ us let this happen, we are beyond grateful to them! Scarlett is on top of the world right now!”
21. A. bought B. given C. delivered D. worn
22. A. receivers B. participants C. adventurers D. influencers
23. A. band B. front C. screen D. host
24. A. slid B. jumped C. met D. danced
25. A. lay down B. fell down C. bent down D. broke down
26. A. extra B. interesting C. relevant D. tight
27. A. postings B. websites C. apps D. companies
28. A. realized B. shared C. exposed D. discovered
29. A. spotted B. judged C. categorized D. debated
30. A. organization B. gratitude C. action D. protection
31. A. united B. wrote C. published D. read
32. A. signs B. details C. marks D. signals
33. A. amusing B. precious C. depressing D. responsible
34. A. finding B. seeing C. getting D. making
35. A. sense B. witness C. help D. observe
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当单词或括号内单词的正确形式。
Xanadu, also called Shangdu, is an archaeological site and was the summer capital of the Yuan dynasty. The city was founded by Kublai Khan ____36____ founded the Yuan dynasty. By 1279, the Mongol conquest of the Song dynasty had been completed, and Kublai became the first non-Han emperor ____37____ (conquer) all of China.
Historians suggested that Xanadu ____38____ (be) a cultural integration of nomadic (游牧的) and agricultural practices. The city also became an important stop on the Silk Route, ____39____ (receive) many foreign envoys such as Marco Polo.
Although stone remains of the city survived into the 19th century, by the 1990s ____40____ material had been removed completely, possibly by local people of the nearby town for the ____41____ (construct) of their homes.
Now the property is protected well by the laws at all ____42____ (level). Overall protection is provided by The Regulations on the Protection and Management of the Site of Xanadu in the Inner Mongolia Autonomous Region. As a result, farmland reclamation (开垦) near the site has been controlled and the grassland ecosystem and natural landscapes are preserved. The area around the Xanadu city site and ____43____ (it) neighborhoods has been fenced.
The aim of the property management is to achieve sustainable development of the local social economy while ensuring the protection of the property. This requires a balance between the conservation of the grassland ecology including control of desertification and the needs of parties concerned with livestock and the rising demands ____44____ tourism. To this end, the efficiency of heritage management is ____45____ (constant) being strengthened and improved.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华,原计划这周日和美国好友John去看电影,但因学校临时有事不能前往。请你给他写一封邮件,内容包括:
1.表达歉意;
2.说明原因;
3.期盼再约。
注意:1.词数80左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯;
3.开头和结尾已写好,不包含字数内。
Dear John,
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
In the busy world of healthcare, a young nurse named Mary boarded on a journey to specialize in cardiac (心脏的) care, a field as challenging as it was rewarding. With a heart full of hope and a mind eager to learn, Mary began her career at a local hospital, where every day was a new lesson in life and death.
One sunny morning, Mary received an invitation to attend a cardiac arrest (心脏停搏) training course at the Dartmouth-Hitchcock Medical Center. Excitement coursed through her veins as she prepared to join her colleagues in a simulation room designed to imitate the intensity of a real emergency. As they gathered, the atmosphere was a mix of nervous energy and focused determination. The training began with a lecture on the latest agreement for responding to cardiac arrests, the importance of every second in saving a life. Mary listened intently, her eyes wide with the gravity of the knowledge being shared. The hands-on practice was where Mary truly came alive. With each attempt, she felt her skills sharpening, her confidence growing. She learned the art of teamwork, the dance of life-saving measures that required understanding and precision.
Her colleagues became her lifeline, and together they navigated the complexities of each situation. The training was not just about the physical act of saving a life; it was about the mental courage required to face the harsh realities of cardiac care. Mary understood that she would carry the weight of her patients’ lives in her hands, and the responsibility was not one to be taken lightly.
As the day drew to a close, Mary felt a sense of accomplishment. She knew the road to becoming a cardiac care specialist was long and tough, but she was ready to face the challenges head-on. With each step, she was not just saving lives; she was fulfilling her destiny, one heartbeat at a time. Mary was more than a nurse; she was a guardian of hearts, and her story was just beginning.
注意:1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
At the closing ceremony of the course Mary suddenly felt dizzy and collapsed.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Mary came to life with her fellow nurses around her.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
1~5 CCABB 6~10 BCBCB 11~15 BAABA 16~20 CABCA英 语 试 卷
注意事项:
1.答题前,考生务必用黑色碳素笔将自己的姓名、准考证号、考场号、座位号在答题卡上填写清楚。
2.每小题选出答案后,用2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。在试题卷上作答无效。
3.考试结束后,请将本试卷和答题卡一并交回。满分150分,考试用时120分钟。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
注意,听力部分答题时,请先将答案标在试卷上。听力部分结束前,你将有两分钟的时间将答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What will the man probably do
A. Have breakfast. B. Call his office. C. Take a walk.
2. Who is probably Nick
A. A psychologist. B. A journalist. C. A lawyer.
3. Why did the man translate files for the woman
A. She had to attend to her son.
B. He is a good interpreter.
C. He works in a hospital.
4. How does Sharon sound
A. Sorry. B. Angry. C. Understanding.
5. Where might the conversation take place
A. In a bookstore. B. In a library. C. In a cafe.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。
6. What does the woman need to climb Black Mountain
A. GPS. B. Good walking boots. C. A walking stick.
7. How does the man feel about the woman’s decision
A. It’s worthwhile. B. It’s confusing. C. It’s risky.
听下面一段对话,回答第8至第10三个小题。
8. What does the woman do to protect her accounts
A. Open a bank account. B. Use functional passwords. C. Send emails to administrators.
9. How did the woman finally deal with the email
A. She replied to it.
B. She showed it to the police.
C. She took no notice of it.
10. What does the man remind the woman to do at last
A. Avoid using public Wi-Fi.
B. Update applications in time.
C. Use special passwords.
听下面一段对话,回答第11至第13三个小题。
11. What did Kris do yesterday
A. He had dinner at Laura’s home.
B. He ordered takeout.
C. He went to a restaurant.
12. What is the relationship between Laura and Kris
A. Friends. B. Husband and wife. C. Father and daughter.
13. What will Kris probably do this evening
A. Learn to cook over the Internet.
B. Share his recipes online.
C. Make some cooking videos.
听下面一段对话,回答第14至第17四个小题。
14. How long did Tom stay in Paris
A. Three days. B. Four days. C. A week.
15. What is probably Tom
A. A writer. B. A photographer. C. A painter.
16. Which of the following did Mario suggest Tom visit
A. The Eiffel Tower. B. The Champs Elysees. C. The Louvre.
17. Where does the woman plan to go next month
A. Greece. B. Italy. C. France.
听下面一段独白,回答第18至第20三个小题。
18. What is the aim of the language center
A. Launching an English training program.
B. Helping improve the language ability.
C. Offering courses at different levels.
19. What is the advantage of the program
A. It’s an up-to-date one. B. It’s a wide-ranging one. C. It’s a student-targeted one.
20. Why does the speaker give the talk
A. To introduce a center. B. To discuss an issue. C. To learn a language.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Abstract Views
About Abstract Views
Whether infrared, innovative use of light, or a special lens, Abstract Views is about tapping into a different side of plants and gardens using abstract photography. It’s time to enter a parallel world of artistic expression with limitless possibilities. Judges will be looking for the way in which a special technique elevates the message of that particular green subject. People should not be the main focus of your compositions.
Insights
Previous winners tended to choose one abstract photography technique and execute it perfectly. These photographic techniques included: overlaid images, multiple exposures, intentional movement, infrared, modified lenses, shooting through glass and digital textures. Although abstract photography can seem overwhelmingly complex with too much choice, try experimenting with different techniques then pick the most effective one for the feeling you want to communicate.
Wider Benefits
It’s good to see the world differently and with Abstract Views you have the opportunity to improve skills in abstract photography as well as creative communication. Challenge yourself to use a new technique or tool and develop a unique individual style for garden, plant, nature and abstract photography in general.
Prizes
First prize:
By entering this category, one of your images stands a chance to win a prize of 4,000!
An award certificate.
Your image goes on tour in the travelling exhibition.
Second prize:
An award certificate.
Your image goes on tour in the travelling exhibition.
Third prize:
An award certificate.
Your image goes on tour in the travelling exhibition.
Entry Benefits
Exposure, international press coverage, influential abstract photography category for gardens, plants and green spaces, opportunities for growth and feedback, become a stakeholder in conservation, cultivate your skills, reinforce or launch your photographic career.
1. What do we know about Abstract Views
A. It is open to show a special lens. B. The entries can only be about plants.
C. It is a challenging chance for participants. D. Participants can submit a portrait.
2. What is the difference about the 3 prizes
A. The bonus it brings. B. The possibility to get a certificate.
C. The chance to the travelling exhibition. D. The likelihood of getting the positive feedback.
3. Who will be interested in the above passage
A. Gardeners. B. Photographers. C. Stockholders. D. Judges.
【答案】1. C 2. A 3. B
【解析】
【导语】本篇是应用文。本文简要介绍了一个叫“Abstract Views”的摄影比赛。
【1题详解】
细节理解题。根据Wider Benefits下“It’s good to see the world differently and with Abstract Views you have the opportunity to improve skills in abstract photography as well as creative communication. Challenge yourself to use a new technique or tool and develop a unique individual style for garden, plant, nature and abstract photography in general. (以不同的视角看待世界是件好事,而抽象视角为你提供了提高抽象摄影技能以及创意沟通能力的机会。挑战自己,使用新的技巧或工具,并在花园、植物、自然以及整体抽象摄影领域发展出独特的个人风格。)”可知,Abstract Views对于参与者来说,是一个具有挑战性的机会。故选C项。
【2题详解】
细节理解题。根据Prizes下的“First prize: By entering this category, one of your images stands a chance to win a prize of 4,000!An award certificate.Your image goes on tour in the travelling exhibition. (一等奖:参与此类别,你的其中一幅作品有机会赢得4,000英镑的奖金!获奖证书。你的作品将参加巡回展览。)”,“Second prize: An award certificate.Your image goes on tour in the travelling exhibition. (二等奖:获奖证书。你的作品将参加巡回展览。)”以及“Third prize: An award certificate.Your image goes on tour in the travelling exhibition. (三等奖:获奖证书。你的作品将参加巡回展览。)”可知,这三个奖项主要是奖金不同。故选A项。
【3题详解】
推理判断题。根据About Abstract Views下的“Whether infrared, innovative use of light, or a special lens, Abstract Views is about tapping into a different side of plants and gardens using abstract photography. It’s time to enter a parallel world of artistic expression with limitless possibilities. Judges will be looking for the way in which a special technique elevates the message of that particular green subject. People should not be the main focus of your compositions. (无论是红外摄影、创新的光线运用,还是特殊镜头,抽象视角都是利用抽象摄影手法探索植物和花园的另一面。是时候进入一个充满无限可能的艺术表达平行世界了。评委们将关注特殊技巧如何提升特定绿色主题的信息传达。人物不应成为你作品的主要焦点。)”可知,Abstract Views是一个摄影比赛,所以摄影师会对本文感兴趣。故选B项。
B
Chinese tennis has had stars in the past. Notably WTA (Women’s Tennis Association) Li Na, who won two majors (Roland Garros 2011, Australian Open 2014) and reached a career-high, No.2. Her influence is evident on the WTA Tour today, with Zheng Qinwen, 21, advancing to the Australian Open final in January.
On the ATP (Association of Tennis Professionals) Tour, it is Zhang Zhizhen who is flying the flag for his country. The 27-year-old became the first Chinese player to break into the Top 50 in the Pepperstone ATP Rankings in singles last month before he won his first ATP Tour doubles title in Marseille in early February.
Zhang revealed that the success of his female compatriots (同胞) is motivating him in his attempts to match their achievements. “On the WTA, Chinese tennis had super successful results already. They had a Grand Slam (大满贯) winner with Li Na and now Zheng reaching the final in Australia,” Zhang said. “It is good. But I am trying to catch them and get better on the ATP Tour.”
“Everyone is different and has a different path,” Zhang said. “You can’t watch those top guys who have great results at 20 or 21 and compare. When I was 21,22, I was struggling. You have to keep moving, keep going forward and realise it can take time. It is not just when you are 20 you are at the top. You need to believe in yourself because perhaps you think you can never break into the Top 100. But now I am in the Top 50. We have to believe that we can do a little bit more.”
Zhang’s patience paid off last year in Madrid, where he became the first Chinese man to reach the quarter-finals at an ATP Masters 1000 event. He has since advanced to the third round at Roland Garros and the US Open, the fourth round at the ATP Masters 1000 in Shanghai and the semi-finals at the ATP 500 in Hamburg.
4. Why Li Na was mentioned in the first paragraph
A. She flied the flag for her country.
B. She brought young athletes to ATP.
C. She taught them how to reach the top in person.
D. She inspired Chinese young players to advance bravely.
5. What can we know about Zhang Zhizhen
A. He had a Grand Slam on WTA. B. He was among Top 3 in Australia.
C. He realized his dream in tennis at 22. D. He was the best Chinese male tennis player.
6. What pushed Zhang to fight against the struggles he faced during his early career
A. His desire for fame. B. His ability to compare.
C. His endurance in training. D. His techniques in tennis.
7. What is the purpose of writing this text
A. To report the new achievements of Chinese tennis. B. To explore further development of tennis.
C. To show an amateur can also reach the top. D. To call for participation in this game.
【答案】4. D 5. D 6. C 7. A
【解析】
【导语】这是一篇新闻报道。本文介绍了网球小将张之臻在前辈李娜和郑钦文的影响下永攀新高峰的励志故事。
【4题详解】
推理判断题。根据第一段“Her influence is evident on the WTA Tour today, with Zheng Qinwen, 21, advancing to the Australian Open final in January.(她的影响力在今天的WTA巡回赛上显而易见,21岁的郑钦文将在1月份进入澳大利亚网球公开赛决赛)”可知,提到李娜是为了说明她具有显著的影响力,鼓舞着年轻运动员勇攀高峰,故选D。
【5题详解】
细节理解题。根据第二段“The 27-year-old became the first Chinese player to break into the Top 50 in the Pepperstone ATP Rankings in singles last month before he won his first ATP Tour doubles title in Marseille in early February.(上个月,这位27岁的球员成为首位在佩珀斯通ATP单打排名中跻身前50名的中国球员。2月初,他在马赛赢得了自己的首个ATP巡回赛双打冠军)”可知,张之臻是首次进入前50的中国男网球运动员,是中国最好的男子网球运动员。故选D。
【6题详解】
细节理解题。根据第四段“You can’t watch those top guys who have great results at 20 or 21 and compare. When I was 21,22, I was struggling. You have to keep moving, keep going forward and realise it can take time. It is not just when you are 20 you are at the top. You need to believe in yourself because perhaps you think you can never break into the Top 100. But now I am in the Top 50. We have to believe that we can do a little bit more.(你不能看着那些20岁或21岁就取得好成绩的顶级球员并与他们去比较。当我21、22岁的时候,我很挣扎。你必须不断前进,不断前进,并意识到这需要时间。并不是只有在你20岁的时候你才处于巅峰。你需要相信自己,因为也许你认为你永远不可能进入前100名。但现在我进入了前50名。我们必须相信我们可以做得更多)”可知,他强调坚持训练和耐心的重要性,说明在训练中的耐力促使他在早期职业生涯中与困难作斗争。故选C。
【7题详解】
推理判断题。根据第二段“On the ATP (Association of Tennis Professionals) Tour, it is Zhang Zhizhen who is flying the flag for his country. The 27-year-old became the first Chinese player to break into the Top 50 in the Pepperstone ATP Rankings in singles last month before he won his first ATP Tour doubles title in Marseille in early February.(在ATP(职业网球协会)巡回赛上,是张之臻在为他的国家飘扬国旗。上个月,这位27岁的球员成为首位在佩珀斯通ATP单打排名中跻身前50名的中国球员。2月初,他在马赛赢得了自己的首个ATP巡回赛双打冠军)”以及本文旨在讲述在李娜和郑钦文的影响带动下,中国男网球运动员张之臻在国际赛事的好成绩,可知,写这篇文章的目的是报道中国网球的新成就。故选A。
C
Artificial intelligence (AI) technologies are being used in original ways to support sustainability in remote places. Among the innovators in this space is the Okuafo Foundation, the first Ghana-based winner of the Zayed Sustainability Prize, a global award for sustainability. This organization has developed an AI-powered smartphone app to determine and diagnose diseases in crops at an early stage without the need for an internet connection.
21-year-old co-founder Mustapha Diyaol Haqq recognized the need for such an app while he was working on a project in some of the farming communities in Ghana. “We found out that, even though they were producing food, they faced a lack of access to scientific information, especially when it came to pest infestation;” Haqq says.
The fall army worm (秋夜蛾) attack has affected almost all food and cash crops in the previous few years. However, Haqq says, “We discovered farmers didn’t know what it was.”
The Okuafo app looks at crops, diagnoses diseases and suggests control measures. So far the app has helped 30,000 farmers reduce their crop losses and improve their harvest by as much as50% in Ghana, Nigeria, Togo and Burkin a Faso.
The idea of using AI to address water waste in agriculture is put forward by Ashwin Madgavkar, who launched Ceres Imaging in California as a graduate student, and whose organization won the Zayed Sustainability Prize in 2020. The idea was motivated by the suffering of the growers in drought-ridden California. Ceres’ aerial (空中的) imaging uses a combination of AI, sensors and patented crop growth models to identify problems as they happen, allowing farmers to make fast changes.
Madgavkar says, “The average grower experiences anywhere from 20 to 200 irrigation issues over the course of a growing season. While in the past, growers had to send workers out to identify these issues in person, our technology makes it possible to detect issues before they are visually apparent and before they impact yield.”
Ensuring there will be enough nutritious food to feed almost 10 billion people by 2050 is one of the greatest challenges of our lifetime. Digital agriculture looks set to transform the way rural communities improve their livelihoods and help ensure food security for all.
8. Which of the following can replace the underlined part “infestation” in paragraph 2
A. Recognition. B. Invasion. C. Survival. D. Export.
9. How does the Okuafo app influence farmers’ life
A. It showed detailed irrigation information. B. It stopped pests’ reproduction process.
C. It helped save water in the African fields. D. It dealt with the possible diseases of crops.
10. What can be inferred from Madgavkar’s words
A. The cell phone can solve 200 problems farmers face.
B. Farmers use the app because it can just increase the yield.
C. His technology is of great benefit to contemporary farmers.
D. Madgavkar developed the app inspired by the situation in California.
11. What does the text mainly discuss
A. The reasons for AI in agriculture. B. The function of AI for food diversity.
C. The ongoing concerns related to agriculture. D. The necessity of applying AI in drought areas.
【答案】8. B 9. D 10. C 11. A
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章介绍了人工智能在农业里的应用,并详细介绍了一款App和它的研发背景。
【8题详解】
词句猜测题。根据第三段“The fall army worm (秋夜蛾) attack has affected almost all food and cash crops in the previous few years.(在过去的几年里,秋夜蛾袭击几乎影响了所有的粮食和经济作物)”以及划线词上文“they faced a lack of access to scientific information, especially when it came to pest(他们也缺乏获取科学信息的途径,尤其是在害虫……)”可知,此处指他们也缺乏获取科学信息的途径,尤其是在害虫对农作物的侵害方面,故划线词意思是“侵害”。故选B。
【9题详解】
细节理解题。根据第四段“The Okuafo app looks at crops, diagnoses diseases and suggests control measures.(Okuafo应用程序可以查看农作物,诊断疾病并提出控制措施)”可知,Okuafo应用程序处理了农作物可能发生的疾病。故选D。
【10题详解】
推理判断题。根据倒数第二段“While in the past, growers had to send workers out to identify these issues in person, our technology makes it possible to detect issues before they are visually apparent and before they impact yield.(在过去,种植者必须派工人亲自去识别这些问题,而我们的技术可以在问题显而易见和影响产量之前发现问题)”可推知,他们的App对农民有十分重大的意义。故选C。
【11题详解】
主旨大意题。根据第一段“Artificial intelligence (AI) technologies are being used in original ways to support sustainability in remote places. Among the innovators in this space is the Okuafo Foundation, the first Ghana-based winner of the Zayed Sustainability Prize, a global award for sustainability. This organization has developed an AI-powered smartphone app to determine and diagnose diseases in crops at an early stage without the need for an internet connection.(人工智能(AI)技术正以独特的方式用于支持偏远地区的可持续发展。Okuafo基金会是这一领域的创新者之一,它是扎耶德可持续发展奖的第一个加纳获奖者,扎耶德可持续发展奖是一个全球性的可持续发展奖。该组织开发了一款人工智能智能手机应用程序,可以在不需要互联网连接的情况下,在早期阶段确定和诊断作物的疾病)”可知,本文介绍了人工智能在农业里的应用,并详细介绍了一款App和它的研发背景。由此可知,文章主要讨论了人工智能应用于农业的原因。故选A。
D
Art therapy is a kind of treatment that integrates mental health and human services by using the active art-making, creative process, applied psychological theory, and human experience. Its goal is to help people explore self-expression and, in doing so, find new ways to gain personal understanding and develop new self-management skills.
“Art therapy didn’t start to become a formal programme until the 1940s in the US,” says Dr. Cindi Cassady, a senior clinical psychologist. “The creation or appreciation of art is used to help people explore emotions, develop self-awareness, deal with stress, boost self-esteem, and work on social skills.”
The founder of Niyo Arts Gallery that holds art therapy activities shares how art therapy helps people. “A person is mentally ill because of being deviated (偏离) from what he has lived or has gone through. So when they get time to relax and interact with art which is also spiritual, it helps them a lot psychologically. When they paint, their creativity demonstrates what they think and they can heal through that.”
Art therapy can be employed as a non-verbal alternative to treat a wide range of mental disorders and psychological distress, some of which include ageing-related issues, anxiety, stress, cancer, depression, eating disorders, emotional difficulties, family or relationship problems and post-traumatic stress disorder, to name just a few.
People do not need to have artistic ability or special talent to participate in art therapy, and people of all ages, including children and adults, can benefit from it. Some research suggests that just the presence of art can play a part in boosting mental health.
People often wonder how an art therapy activity differs from an art class. According to Dr. Cassady, an art class is focused on teaching techniques or creating a specific finished product, while art therapy is more about letting clients focus on their inner experience.
While creating art through art therapy, people can focus on their own understanding, imagination, and feelings. Clients are encouraged to create art that expresses their inner world more than making something that is an expression of the outer world, which stimulates the release of dopamine, a chemical that is released when people do something pleasurable that basically makes them feel happier, promoting healing and mental well-being. “Research-based evidence shows that increased levels of this feel-good chemical can be very helpful if you are battling anxiety or depression,” Dr. Cassady says.
12. How did the author first present art therapy
A. By presenting examples. B. By doing comparisons.
C. By giving definitions. D. By quoting sayings.
13. How does art therapy differ from art class
A. It makes clients more productive.
B. It teaches clients more about art techniques.
C. It increases the presence of art in clients’ brain.
D. It encourages clients to take part in various activities.
14. What may best describe art therapy
A. Highly functional. B. Incredibly affordable.
C. Noticeably outdated. D. Academically challenged.
15. Which of the following can be the best title for the passage
A. Art Class: A Better Strategy B. Art Therapy: The Best Treatment Ever
C. Mental Treatment: Cindi Cassady’s Career D. Mental Wellbeing: The Essence of Art Therapy
【答案】12. C 13. C 14. A 15. D
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了艺术疗法的定义、起源、作用、适用人群以及它与普通艺术课程的区别。
【12题详解】
推理判断题。根据第一段“Art therapy is a kind of treatment that integrates mental health and human services by using the active art-making, creative process, applied psychological theory, and human experience. Its goal is to help people explore self-expression and, in doing so, find new ways to gain personal understanding and develop new self-management skills.(艺术治疗是一种利用积极的艺术创作、创作过程、应用心理学理论和人类经验,将心理健康与人类服务相结合的治疗方法。它的目标是帮助人们探索自我表达,并在此过程中找到获得个人理解和发展新的自我管理技能的新方法)”可推知,作者首先通过给出定义来介绍艺术疗法。故选C项。
【13题详解】
细节理解题。根据倒数第三段“Some research suggests that just the presence of art can play a part in boosting mental health.(一些研究表明,仅仅是艺术的存在就能起到促进心理健康的作用)”以及倒数第二段“People often wonder how an art therapy activity differs from an art class. According to Dr. Cassady, an art class is focused on teaching techniques or creating a specific finished product, while art therapy is more about letting clients focus on their inner experience.(人们经常想知道艺术治疗活动与艺术课有什么不同。根据卡萨迪博士的说法,艺术课的重点是教授技巧或创造一个特定的成品,而艺术疗法更多的是让客户专注于他们的内心体验)”可知,艺术疗法增加了客户大脑中艺术的存在感。故选C项。
【14题详解】
推理判断题。根据最后一段“While creating art through art therapy, people can focus on their own understanding, imagination, and feelings. Clients are encouraged to create art that expresses their inner world more than making something that is an expression of the outer world, which stimulates the release of dopamine, a chemical that is released when people do something pleasurable that basically makes them feel happier, promoting healing and mental well-being. “Research-based evidence shows that increased levels of this feel-good chemical can be very helpful if you are battling anxiety or depression,” Dr. Cassady says.(在通过艺术疗法进行艺术创作的同时,人们可以专注于自己的理解、想象和感受。客户被鼓励创作表达内心世界的艺术,而不是制作表达外部世界的东西,这会刺激多巴胺的释放,这种化学物质在人们做一些令人愉快的事情时释放,基本上让他们感到更快乐,促进治疗和心理健康。“基于研究的证据表明,如果你正在与焦虑或抑郁作斗争,这种让人感觉良好的化学物质水平的提高会非常有帮助,”卡萨迪博士说)”可知,艺术疗法是非常有效的。由此推知,艺术疗法功能强大。故选A项。
【15题详解】
主旨大意题。根据第一段“Art therapy is a kind of treatment that integrates mental health and human services by using the active art-making, creative process, applied psychological theory, and human experience. Its goal is to help people explore self-expression and, in doing so, find new ways to gain personal understanding and develop new self-management skills.(艺术治疗是一种利用积极的艺术创作、创作过程、应用心理学理论和人类经验,将心理健康与人类服务相结合的治疗方法。它的目标是帮助人们探索自我表达,并在此过程中找到获得个人理解和发展新的自我管理技能的新方法)”以及纵观全文可知,本文主要详细解释了艺术疗法的定义、起源、作用、适用人群以及它与普通艺术课程的区别。由此可知,D项“心理健康:艺术治疗的本质”适合作本文最佳标题。故选D项。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
How Wet Weather Affects Human Behavior
“It’s raining. It’s pouring. The old man is snoring (打鼾). He bumped his head when he went to bed, and he couldn’t get up in the morning.” Why couldn’t the old man in the children’s song get up (Let’s kindly suppose that he just didn’t want to get up.) This was possibly because in the absence of sunlight, the body was still producing the hormone melatonin (褪黑素),which makes people sleepy.
There are many ways that rainfall affects human behavior. ____16____
In 2018, researchers from the University of Minnesota and Lanzhou University published a paper. They proposed that decreased rainfall was influential in social upheaval (社会动荡) and the downfall of the Tang, Yuan and Ming dynasties in ancient China. This is thought to be related to reduced rice cultivation.
____17____ A 2019 New York Times investigation found that murder rates in New York drop significantly on rainy days. Meanwhile, in Britain, Dr. Peter Langmead-Jones of Greater Manchester police published a study in 2023 detailing an analysis of 6.6 million police records over one decade in Manchester. “The research showed that the heavier the rainfall, the lower the recorded crime,” he said.
____18____ This might be because heavy rain stops people from going out to buy alcohol and the reduced alcohol consumption results in fewer crimes.
It’s not all good news though. One study in 2017 concluded that the behavior of children can predict oncoming storms - they were observed to exhibit their worst behavior when barometric pressure (气压) fell. ____19____ Meanwhile, they report much lower levels of life satisfaction than men on rainy days.
For all the complaints about rain, it does have some characteristics that hold broad appeal: The sound of raindrops can be very comforting and often features in sleep-inducing relaxation apps. The theory behind this is that the pitter-patter of raindrops is a form of “pink noise.” ____20____ So if it’s raining where you are, the best thing to do may be to have a nap.
A. The number of complaints is relatively low.
B. Sleep is one of the main aspects according to the former study.
C. But how might rain affect social behavior in the modern world
D. But how much does rain really affect people’s behavior and moods
E. It can decrease brain activity and consequently improves the quality of sleep.
F. Another study found that women are more likely to be affected psychologically by rain.
G. He also found a strong association between heavy rain and relatively few violent crimes recorded.
【答案】16. D 17. C 18. G 19. F 20. E
【解析】
【导语】这是一篇说明文。本文从历史和现实的角度,分别介绍了雨天对人类行为和心理的影响。
【16题详解】
根据上文“There are many ways that rainfall affects human behavior. (降雨影响人类行为的方式有很多。)”可知,上文提到了降雨会影响人类的行为,结合空后一段描述了雨水减少对人们的影响,推测本句主要是关于将对对人们行为影响的设问。故D选项“但是雨对人的行为和情绪有多大影响呢?”符合语境,故选D。
【17题详解】
根据第三段“They proposed that decreased rainfall was influential in social upheaval (社会动荡) and the downfall of the Tang, Yuan and Ming dynasties in ancient China. This is thought to be related to reduced rice cultivation. (他们提出,降雨减少对社会动荡和中国古代唐、元、明王朝的灭亡有影响。这被认为与水稻种植减少有关。)”以及后文“A 2019 New York Times investigation found that murder rates in New York drop significantly on rainy days. Meanwhile, in Britain, Dr. Peter Langmead-Jones of Greater Manchester police published a study in 2023 detailing an analysis of 6.6 million police records over one decade in Manchester. “The research showed that the heavier the rainfall, the lower the recorded crime,” he said. (2019年《纽约时报》的一项调查发现,纽约的谋杀率在雨天显著下降。与此同时,在英国,大曼彻斯特警察局的彼得·朗米德-琼斯博士在2023年发表了一项研究,详细分析了曼彻斯特10年来660万份警察记录。他说:“研究表明,降雨量越大,犯罪记录就越低。”)”可知,空后内容讲述下雨和当今犯罪率的关系可知此段跟上文的古代时间不一致,因此段首句应具有转折,故C选项“但是雨如何影响现代社会的社会行为?”符合语境,故选C。
【18题详解】
根据上一段中““The research showed that the heavier the rainfall, the lower the recorded crime,” he said. ( 他说:“研究表明,降雨量越大,犯罪记录就越低。”)”以及后文“This might be because heavy rain stops people from going out to buy alcohol and the reduced alcohol consumption results in fewer crimes. (这可能是因为大雨阻止了人们外出买酒,而减少的酒精消费量导致犯罪减少。)”可知,本段主要继续说明研究降雨与犯罪率的发现,上文提到降雨量越大,犯罪记录就越低,说明两者之间存在联系。故G选项“他还发现大雨和相对较少的暴力犯罪之间有很强的联系。”符合语境,故选G。
【19题详解】
根据上文“One study in 2017 concluded that the behavior of children can predict oncoming storms - they were observed to exhibit their worst behavior when barometric pressure (气压) fell. (2017年的一项研究得出结论,儿童的行为可以预测即将到来的风暴——当气压下降时,他们会表现出最糟糕的行为。)”以及后文“Meanwhile, they report much lower levels of life satisfaction than men on rainy days. (与此同时,她们对下雨天的生活满意度远低于男性。)”可知,上文介绍了儿童对风暴的反应,后文则提到了女性“对下雨天的生活满意度远低于男性”,说明本句主要是在说明女性受到雨水的影响发现。故F选项“另一项研究发现,女性更容易受到雨水的心理影响。”符合语境,故选F。
【20题详解】
根据上文“For all the complaints about rain, it does have some characteristics that hold broad appeal: The sound of raindrops can be very comforting and often features in sleep-inducing relaxation apps. The theory behind this is that the pitter-patter of raindrops is a form of “pink noise.” (尽管人们对下雨有很多抱怨,但它确实有一些吸引人的特点:雨滴的声音可以让人感到非常舒服,而且经常出现在诱导睡眠的放松应用程序中。这背后的理论是,雨滴的噼里啪啦声是一种“粉红噪音”。)”可知,本段主要介绍了下雨的好处,上文提到了雨滴产生的“粉红噪音”,推测本句主要承接上文,说明这种噪音所带来的影响。故E选项“它可以减少大脑活动,从而提高睡眠质量。”符合语境,故选E。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
9-year-old Scarlett Oliver’s wish came true at Taylor Swift’s Sydney show, when she was ____21____ Swift’s black hat during her song 22. Swift presents the hat to one lucky fan at each concert, with ____22____ only finding out if they have been chosen during the show. Scarlett, who has brain cancer was taken to the ____23____ of Swift’s stage through the show at Accor Stadium. Swift sang and ____24____ her way towards Scarlett and then ____25____ to place the hat on the young girl’s head, telling her, “Thank you so much for coming. I love you so much.” and giving her a (n) ____26____ hug.
Scarlett’s wish to meet Swift came true through some social media ____27____ by Scarlett’s mum Natalie Oliver. She had ____28____ Scarlett’s wish online, hoping the little girl’s story would be ____29____ by Swift’s team. Once Scarlett and her family arrived in Sydney, the Swift fan army swept into ____30____, reposting Natalie’ s photo of Scarlett holding a hand-made sign that ____31____, “Taylor, can I have the 22 hat please ” Natalie then posted Scarlett’s seat ____32____ on social media.
After the concert, Natalie posted the ____33____ moment online, writing to Swift, “You are AMAZING! Thank you so much for ____34____ Scarlett’s dream come true! As for everyone who shared her story to ____35____ us let this happen, we are beyond grateful to them! Scarlett is on top of the world right now!”
21. A. bought B. given C. delivered D. worn
22. A. receivers B. participants C. adventurers D. influencers
23. A. band B. front C. screen D. host
24. A. slid B. jumped C. met D. danced
25. A. lay down B. fell down C. bent down D. broke down
26. A. extra B. interesting C. relevant D. tight
27. A. postings B. websites C. apps D. companies
28. A. realized B. shared C. exposed D. discovered
29. A. spotted B. judged C. categorized D. debated
30. A. organization B. gratitude C. action D. protection
31. A. united B. wrote C. published D. read
32. A. signs B. details C. marks D. signals
33. A. amusing B. precious C. depressing D. responsible
34. A. finding B. seeing C. getting D. making
35. A. sense B. witness C. help D. observe
【答案】21. B 22. A 23. B 24. D 25. C 26. D 27. A 28. B 29. A 30. C 31. D 32. B 33. B 34. D 35. C
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。主要讲述了9岁的斯嘉丽·奥利弗患了癌症,在泰勒·斯威夫特粉丝的帮助下,她成为了演唱会的幸运观众,被斯威夫特赠送了黑帽子。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:在泰勒·斯威夫特的悉尼演唱会上,9岁的斯嘉丽·奥利弗的愿望实现了,她在演唱《22》时戴上了斯威夫特的黑帽子。A. bought购买;B. given给予;C. delivered递送;D. worn穿。根据后文“Swift presents the hat to one lucky fan at each concert”可知,斯威夫特在每场演唱会上都会向一位幸运的粉丝赠送这顶帽子,所以这次是9岁的斯嘉丽·奥利弗被给予了这顶帽子。故选B。
【22题详解】
考查名词词义辨析。句意:斯威夫特在每场演唱会上都会向一位幸运的粉丝赠送这顶帽子,接受者只会知道他们是否在演出中被选中。A. receivers接收者;B. participants参与者;C. adventurers冒险家;D. influencers有影响力的人。根据后文“only finding out if they have been chosen during the show”以及上文“Swift presents the hat to one lucky fan at each concert”可知,斯威夫特在每场演唱会上都会向一位幸运的粉丝赠送这顶帽子,所以是指接受者只会知道他们是否在演出中被选中。故选A。
【23题详解】
考查名词词义辨析。句意:患有脑癌的斯嘉丽在雅高体育场的演出中被带到斯威夫特的舞台前面。A. band乐队;B. front前面;C. screen屏幕;D. host主持人。根据后文“of Swift’s stage through the show at Accor Stadium”以及上文提到她被赠送了帽子,所以是被带到舞台的前面。故选B。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:斯威夫特又唱又跳,一路走到斯嘉丽跟前,然后弯下腰把帽子戴在这个年轻姑娘的头上,对她说:“非常感谢你能来。我很爱你。”并给了她一个紧紧的拥抱。A. slid滑动;B. jumped跳跃;C. met遇见;D. danced舞蹈。根据上文“Swift sang and”以及“Taylor Swift’s Sydney show”可知,指演唱会上,斯威夫特又唱又跳,故选D。
【25题详解】
考查动词短语辨析。句意:斯威夫特又唱又跳,一路走到斯嘉丽跟前,然后弯下腰把帽子戴在这个年轻姑娘的头上,对她说:“非常感谢你能来。我很爱你。”并给了她一个紧紧的拥抱。A. lay down放下;B. fell down倒下;C. bent down弯腰;D. broke down出故障。根据后文“to place the hat on the young girl’s head”以及上文提到演唱会上,斯威夫特在舞台上,所以是弯下腰给她戴上了帽子。故选C。
【26题详解】
考查形容词词义辨析。句意:斯威夫特又唱又跳,一路走到思嘉跟前,然后弯下腰把帽子戴在这个年轻姑娘头上,对她说:“非常感谢你能来。我很爱你。”并给了她一个紧紧的拥抱。A. extra额外的;B. interesting有趣的;C. relevant有关的;D. tight紧紧的。根据上文“Thank you so much for coming. I love you so much”可知,指斯威夫特为了表达感激给了一个紧紧的拥抱。故选D。
【27题详解】
考查名词词义辨析。句意:斯嘉丽的妈妈娜塔莉·奥利弗在社交媒体上发帖说,斯嘉丽想见斯威夫特的愿望实现了。A. postings帖子;B. websites网站;C. apps应用程序;D. companies公司。根据上文“Scarlett’s wish to meet Swift came true through some social media”可知,指在社交媒体上发帖,应用postings。故选A。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:她在网上分享了斯嘉丽的愿望,希望小女孩的故事能被斯威夫特的团队发现。A. realized意识到;B. shared分享;C. exposed接触;D. discovered发现。根据后文“Scarlett’s wish online, hoping the little girl’s story would be”可知,她希望小女孩的故事能够被发现,所以是分享了她的愿望。故选B。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:她在网上分享了斯嘉丽的愿望,希望小女孩的故事能被斯威夫特的团队发现。A. spotted发现;B. judged判断;C. categorized分类;D. debated辩论。根据上文“hoping the little girl’s story would be”以及后文粉丝转发帖子等行为,可知是希望小女孩的故事能被斯威夫特的团队发现。故选A。
【30题详解】
考查名词词义辨析。句意:斯嘉丽和她的家人一到悉尼,斯威夫特的粉丝大军就开始行动起来,转发了娜塔莉的照片,照片中斯嘉丽拿着一个手工制作的牌子,上面写着:“泰勒,能把22号帽子给我吗?”娜塔莉随后在社交媒体上发布了斯嘉丽的座位细节。A. organization组织;B. gratitude感激;C. action行动;D. protection保护。根据后文“reposting Natalie’ s photo of Scarlett holding a hand-made sign”以及“Natalie then posted Scarlett’s seat”可知,指粉丝们采取了行动,帮助这个女孩。故选C。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:斯嘉丽和她的家人一到悉尼,斯威夫特的粉丝大军就开始行动起来,转发了娜塔莉的照片,照片中斯嘉丽拿着一个手工制作的牌子,上面写着:“泰勒,能把22号帽子给我吗?”娜塔莉随后在社交媒体上发布了斯嘉丽的座位细节。A. united团结;B. wrote写;C. published出版;D. read写着,阅读。根据后文“Taylor, can I have the 22 hat please ”指牌子上写着的内容,用动词read。故选D。
【32题详解】
考查名词词义辨析。句意:斯嘉丽和她的家人一到悉尼,斯威夫特的粉丝大军就开始行动起来,转发了娜塔莉的照片,照片中斯嘉丽拿着一个手工制作的牌子,上面写着:“泰勒,能把22号帽子给我吗?”娜塔莉随后在社交媒体上发布了斯嘉丽的座位细节。A. signs签名;B. details细节;C. marks记号;D. signals信号。根据上文“only finding out if they have been chosen during the show”以及“Natalie then posted Scarlett’s seat”可知,粉丝想要女孩被选中,所以公布了她的座位信息,方便被选中。故选B。
【33题详解】
考查形容词词义辨析。句意:演唱会结束后,娜塔莉在网上晒出了这一珍贵时刻,并对斯威夫特写道:“你太棒了!非常感谢你让斯嘉丽的梦想成真!”A. amusing有趣的;B. precious宝贵的;C. depressing令人沮丧的;D. responsible负责的。根据后文“You are AMAZING! Thank you so much for”以及上文女孩被偶像送了帽子,所以是珍贵时刻。故选B。
【34题详解】
考查动词词义辨析。句意:演唱会结束后,娜塔莉在网上晒出了这一珍贵时刻,并对斯威夫特写道:“你太棒了!非常感谢你让斯嘉丽的梦想成真!”A. finding找到;B. seeing看见;C. getting获得;D. making使,让。根据后文“Scarlett’s dream come true!”指使梦想成真,短语为make dream come true,其他选项不符合语境。故选D。
【35题详解】
考查动词词义辨析。句意:对于所有分享她的故事帮助我们实现这一心愿的人,我们非常感谢他们!A. sense感觉;B. witness目击;C. help帮助;D. observe观察。根据上文“Scarlett’s wish online, hoping the little girl’s story”以及“As for everyone who shared her story to”此处指所有分享她的故事帮助他们实现心愿的人,故选C。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Xanadu, also called Shangdu, is an archaeological site and was the summer capital of the Yuan dynasty. The city was founded by Kublai Khan ____36____ founded the Yuan dynasty. By 1279, the Mongol conquest of the Song dynasty had been completed, and Kublai became the first non-Han emperor ____37____ (conquer) all of China.
Historians suggested that Xanadu ____38____ (be) a cultural integration of nomadic (游牧的) and agricultural practices. The city also became an important stop on the Silk Route, ____39____ (receive) many foreign envoys such as Marco Polo.
Although stone remains of the city survived into the 19th century by the 1990s ____40____ material had been removed completely, possibly by local people of the nearby town for the ____41____ (construct) of their homes.
Now the property is protected well by the laws at all ____42____ (level). Overall protection is provided by The Regulations on the Protection and Management of the Site of Xanadu in the Inner Mongolia Autonomous Region. As a result, farmland reclamation (开垦) near the site has been controlled and the grassland ecosystem and natural landscapes are preserved. The area around the Xanadu city site and ____43____ (it) neighborhoods has been fenced.
The aim of the property management is to achieve sustainable development of the local social economy while ensuring the protection of the property. This requires a balance between the conservation of the grassland ecology including control of desertification and the needs of parties concerned with livestock and the rising demands ____44____ tourism. To this end, the efficiency of heritage management is ____45____ (constant) being strengthened and improved.
【答案】36. who##that
37 to conquer
38. was 39. receiving
40. the 41. construction
42. levels 43. its
44. of 45. constantly
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了上都古城的历史、文化价值及保护措施。
【36题详解】
考查定语从句。句意:这座城市是由忽必烈建立的,他也建立了元朝。本空引导限制性定语从句,先行词是Kublai Khan,指人,关系词代替先行词在从句中作主语,应用关系代词who或that引导。故填who或that。
【37题详解】
考查非谓语动词。句意:到1279年,蒙古征服宋朝已经完成,忽必烈成为第一个征服全中国的非汉族皇帝。本句谓语为examined,此处为非谓语动词,作后置定语,修饰名词emperor,且emperor和conquer“征服”之间是逻辑上的主谓关系,且emperor有序数词first修饰,所以用不定式,作后置定语。故填to conquer。
【38题详解】
考查时态和主谓一致。句意:历史学家认为,上都是游牧生产生活方式与农耕生产生活方式的一种文化融合。本句描述过去的动作和状态,故时态用一般过去时,谓语用be的过去式。主语Xanadu是第三人称单数,所以be动词用was。故填was。
【39题详解】
考查非谓语动词。句意:这座城市也成为了丝绸之路上的一个重要站点,接待了许多外国使节,如马可·波罗。本句谓语为became,此处为非谓语动词,且city和receive“接待”之间是逻辑上的主谓关系,所以用现在分词,作状语。故填receiving。
【40题详解】
考查冠词。句意:虽然该城市的石制遗迹一直保存到19世纪,但到了20世纪90年代,这些材料已被完全拆除,可能是被附近城镇的当地人用于建造房屋。此处特指“该城市的石制遗迹的材料”,应用定冠词the修饰。故填the。
【41题详解】
考查名词。句意:虽然该城市的石制遗迹一直保存到19世纪,但到了20世纪90年代,这些材料已被完全拆除,可能是被附近城镇的当地人用于建造房屋。本空作介词for的宾语,应用名词construction“建造”。故填construction。
【42题详解】
考查名词的数。句意:现在,该遗址受到各级法律的保护。本空作at的宾语,level意为“级别”,是可数名词,且根据all可知,应用复数形式。故填levels。
【43题详解】
考查代词。句意:上都古城遗址及其周边地区已被围起来。此处修饰名词neighborhoods,应用形容词性物主代词its。故填its。
【44题详解】
考查介词。句意:这需要在控制荒漠化在内的草原生态保护和畜牧业相关方的需求以及旅游业日益增长的需求之间取得平衡。此处表示所属关系或“…… 的”,用介词of,the rising demands of tourism意思是 “旅游业不断增长的需求”。故填of。
【45题详解】
考查副词。句意:为此,遗产管理的效率正在不断得到加强和改进。此处修饰is being strengthened,应用副词,作状语,constant的副词是constantly,意为“不断地”。故填constantly。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是李华,原计划这周日和美国好友John去看电影,但因学校临时有事不能前往。请你给他写一封邮件,内容包括:
1.表达歉意;
2.说明原因;
3.期盼再约。
注意:1.词数80左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯;
3.开头和结尾已写好,不包含在字数内。
Dear John,
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear John,
I’m writing to apologize for not being able to accompany you to the cinema this Sunday as we have planned.
Something unexpected has come up at school, requiring that all my class be present on Sunday. As a result, I’m unable to make it to our appointment. I understand how much we were both looking forward to it, and once again, I apologize for any inconvenience caused.
I hope we can reschedule our gathering for another time. Please let me know if there are any alternative dates that work for you.
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给John写一封邮件,因为你原计划这周日和他去看电影,但因学校临时有事不能前往。
【详解】1.词汇积累
道歉:apologize for→make an apology for
因此:as a result→as a consequence
要求:require→demand
重新计划:reschedule→replan
2.句式拓展
句型转换
原句:Something unexpected has come up at school, requiring that all my class be present on Sunday.
拓展句:Something unexpected has come up at school, which requires that all my class be present on Sunday.
【点睛】[高分句型1] I’m writing to apologize for not being able to accompany you to the cinema this Sunday as we have planned. (运用了动名词作宾语)
[高分句型2] Please let me know if there are any alternative dates that work for you.(运用了that引导定语从句)
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
In the busy world of healthcare, a young nurse named Mary boarded on a journey to specialize in cardiac (心脏的) care, a field as challenging as it was rewarding. With a heart full of hope and a mind eager to learn, Mary began her career at a local hospital, where every day was a new lesson in life and death.
One sunny morning, Mary received an invitation to attend a cardiac arrest (心脏停搏) training course at the Dartmouth-Hitchcock Medical Center. Excitement coursed through her veins as she prepared to join her colleagues in a simulation room designed to imitate the intensity of a real emergency. As they gathered, the atmosphere was a mix of nervous energy and focused determination. The training began with a lecture on the latest agreement for responding to cardiac arrests, the importance of every second in saving a life. Mary listened intently, her eyes wide with the gravity of the knowledge being shared. The hands-on practice was where Mary truly came alive. With each attempt, she felt her skills sharpening, her confidence growing. She learned the art of teamwork, the dance of life-saving measures that required understanding and precision.
Her colleagues became her lifeline, and together they navigated the complexities of each situation. The training was not just about the physical act of saving a life; it was about the mental courage required to face the harsh realities of cardiac care. Mary understood that she would carry the weight of her patients’ lives in her hands, and the responsibility was not one to be taken lightly.
As the day drew to a close, Mary felt a sense of accomplishment. She knew the road to becoming a cardiac care specialist was long and tough, but she was ready to face the challenges head-on. With each step, she was not just saving lives; she was fulfilling her destiny, one heartbeat at a time. Mary was more than a nurse; she was a guardian of hearts, and her story was just beginning.
注意:1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
At the closing ceremony of the course, Mary suddenly felt dizzy and collapsed.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Mary came to life with her fellow nurses around her.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】范文
At the closing ceremony of the course, Mary suddenly felt dizzy and collapsed. The young nurse had gone into cardiac arrest, forcing her colleagues to jump into action and save her life, with no time to review the exact procedures. With quick thinking, they began to revive Mary with chest compression. Luckily, the critical care team from a local hospital was attending a different training course only a few doors down. They rushed in to help guide the nurses through the situation until a doctor and nurse from another department came in with a crash cart. It was only about 15 minutes from the time she fell unconscious to the time she got into an emergency room. It worked out.
Mary came to life with her fellow nurses around her. Their quick reaction saved her, altering her perspective to cherish every moment. They basically pushed her through this whole life-or-death experience, which really changed her viewpoint on how she viewed life. She urged that people hug their family a little longer because it might be the last time they did so and just treasure life for what they’ve been given. This reminder highlights the importance of living intentionally, appreciating relationships, and not taking life for granted. Life is precious and she did not realize how precious it was until she nearly lost it.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了一位名叫玛丽的年轻护士在当地的一家医院开始了她的职业生涯。某次她去参加心脏骤停培训课程,结果在课程结束的时候玛丽晕倒了。多亏了在场的医护人员及时对她进行了急救,挽救了她的生命。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“在课程的闭幕式上,玛丽突然感到头晕目眩,昏倒了。”可知,第一段可描写玛丽昏倒,在场的医护人员提供急救。
②由第二段首句内容“玛丽在护士同事的陪伴下活了过来。”可知,第二段可描写玛丽复苏后的感悟。
2.续写线索:课程结束——玛丽昏倒——进行急救——送往急诊室——玛丽复苏——玛丽感悟
3.词汇激活
行为类
①开始:begin/start
②使复苏:revive/ come back to life again
③意识:realize/be aware of
情绪类
①宝贵的:precious/valuable
②感激:appreciate/show gratitude to
【点睛】[高分句型1] She urged that people hug their family a little longer because it might be the last time they did so and just treasure life for what they’ve been given. (运用了that引导宾语从句和because引导原因状语从句)
[高分句型2] Life is precious and she did not realize how precious it was until she nearly lost it. (运用了how引导宾语从句和until引导的时间状语从句)
1~5 CCABB 6~10 BCBCB 11~15 BAABA 16~20 CABCA
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。