2025浙江新外研版七年级英语下册期中阅读理解专题复习练习题【含答案解析】

2025浙江新外研版七年级英语下册期中阅读理解专题复习练习题
建议用时 35分钟
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、完形填空
阅读下面短文,掌握大意,然后从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Do you want to be a businessman (商人) What should a good businessman be 1
Once in a 2 , there is a businessman. He sells 3 at very high prices to make lots of money, but he still wants more.
So, he starts doing some “ 4 ” things.
When people come to 5 fruit in his shop, he’ll 6 away 0.15 kg from every basket of fruit. It’s 7 for people to know this when they buy a lot of fruit. This way, he 8 make more money.
One day, his friend comes to buy two kilos (kg) of oranges. The 9 does the same to him. When the friend comes out of the shop, he starts to 10 the oranges. “Do I get enough of them ” 11 he goes to another shop to weigh (称重) them. He 12 that the oranges only weigh 1.85 kg. Angry with 13 friend, he goes back to the shop and tells everyone about it.
Soon, all villagers know it and they don’t want to buy fruit from the businessman. He makes 14 more money ever after.
Being honest (诚实的) is the right way to do things. To be a good businessman, one should follow the 15 . Never do things like the businessman.
1.A.like B.for C.on D.after
2.A.city B.town C.village D.state
3.A.fish B.fruit C.milk D.bread
4.A.relaxing B.funny C.exciting D.smart
5.A.buy B.sell C.eat D.wash
6.A.give B.drive C.brush D.take
7.A.easy B.difficult C.interesting D.boring
8.A.can’t B.has to C.can D.mustn’t
9.A.friend B.buyer C.villager D.businessman
10.A.talk about B.ask for C.think about D.look for
11.A.So B.Because C.Or D.But
12.A.feels B.says C.thinks D.finds
13.A.her B.his C.my D.their
14.A.no B.far C.much D.still
15.A.lessons B.teachers C.rules D.stories
二、阅读理解
A
Happy Painting ClubKids can learn Chinese painting here. They can learn how to draw plants and fruits. The teacher is Yi Shu. Her English name is Susan. Her phone number is 351-1253.Time: July 1—10 Fee (费用): 360 yuan Age: 6—12
Health Sports ClubYou can learn basketball, soccer and baseball here. The basketball teacher is Alan Green. He’s from America. The soccer teacher is Paul Miller. He’s from Canada. The baseball teacher is Rose Jones. She’s English.Time: July 8—18 (basketball), July 19—28 (soccer), August 1—10 (baseball) Fee: 200 yuan for each sport Age: 10—18 E-mail address: healthsporisclub@
16.What can Susan teach the kids
A.Soccer. B.Baseball. C.Basketball. D.Chinese painting.
17.Betty is 11 years old and she is only free from July 20 to July 30. Who can she learn from
A.Rose. B.Alan. C.Paul. D.Susan.
18.Tim wants to learn Chinese painting, soccer and baseball. How much does he need to pay (支付)
A.760 yuan. B.600 yuan. C.560 yuan. D.460 yuan.
B
It’s nine o’clock at night. What are you doing Watching TV, doing your homework, or chatting on your mobile phone It is important for students to get a good asleep every night. If you don’t sleep well at night, you cannot do your work well at school the next day. We all know that the best number of sleeping hours for students is eight. But most students don’t get enough sleep. That is bad for their schoolwork.
I read an interesting article in a newspaper. It says young students are facing a new problem. They may go to bed early, but a lot of them wake up (醒来) in the middle of the night. They wake up not because of using the bathroom. They wake up because they are afraid of missing out (错过)! The article says schoolchildren wake up during the night to look at their mobile phones. They are afraid that they may miss something important on the mobile phone. They wake up at all times the night and go online.
I’d like to ask you to turn off your mobile phones at night. And you won’t miss anything important.
19.It’s best for students to sleep ________ hours every day.
A.seven B.eight C.nine D.ten
20.The underlined word “That” refers to “ ________”.
A.Not getting up early
B.Not getting enough sleep
C.Not having a mobile phone
D.Not doing homework
21.Why do most students wake up at night
A.Because they want to go to the bathroom.
B.Because they forget to turn off their mobile phones.
C.Because they are afraid of missing something important.
D.Because they don’t finish their homework.
22.What does the passage mainly tell us
A.Students don’t have much time to finish their homework.
B.It’s important for students to do their homework at night.
C.Students have to read newspapers in their free time.
D.It’s important for students to sleep well at night.
C
任务型阅读下面文章中需要添加恰当的语句使语篇完整。请从以下选项中选出最佳选项。其中一项为多余项。
In England, a lot of families move their houses near the public schools, 23 Some rich people like living in the countryside, so their kids have to go to school by subway.
In America, most schools are in town. Kids near town can walk or ride bicycles to school. In some big cities, a few school buses always wait at the bus stop. 24
“Water city” Venice in Italy is a real water city. 25 So kids have to go to school by boat.
26 So students never walk to school, Some students from rural areas or remote villages may study at home, and teachers teach them by using the Internet.
Canada has many good private schools. 27 Because schools are quite far away from their houses. Only a few children go to school on the sled (雪橇).
A.There are lots of buses and cars.
B.Students only need to get there on time.
C.But families near the Arctic Ocean (北冰洋) can’t send their kids to school.
D.So their kids can go to school on foot or by bicycle.
E.In Australia, lots of families are far away from school.
F.Boats are people’s only means (方式) of transportation.
三、短文填空
阅读下面短文, 在空白处填入一个适当的词或填入括号中所给单词的正确形式。
I go on a school trip with my classmates today. We’d like 28 (go) to the country and visit a farm. 29 farm is famous for its beautiful scenery. The bus ride is slow but fun. Mr. Green is our guide (向导) because we are 30 (strange) here. He is a humorous and friendly man. He 31 (tell) us many interesting stories along the way. When we get there, the weather is very sunny 32 the farmers are busy working on the farm. Mr. Green takes us around. We find everything 33 the farm new and interesting. We see the real horse and cows for the 34 (one) time. We also take quite a few beautiful 35 (photo). It 36 (be) really a good day. I really enjoy 37 (I) very much.
答案解析
一、完形填空
阅读下面短文,掌握大意,然后从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Do you want to be a businessman (商人) What should a good businessman be 1
Once in a 2 , there is a businessman. He sells 3 at very high prices to make lots of money, but he still wants more.
So, he starts doing some “ 4 ” things.
When people come to 5 fruit in his shop, he’ll 6 away 0.15 kg from every basket of fruit. It’s 7 for people to know this when they buy a lot of fruit. This way, he 8 make more money.
One day, his friend comes to buy two kilos (kg) of oranges. The 9 does the same to him. When the friend comes out of the shop, he starts to 10 the oranges. “Do I get enough of them ” 11 he goes to another shop to weigh (称重) them. He 12 that the oranges only weigh 1.85 kg. Angry with 13 friend, he goes back to the shop and tells everyone about it.
Soon, all villagers know it and they don’t want to buy fruit from the businessman. He makes 14 more money ever after.
Being honest (诚实的) is the right way to do things. To be a good businessman, one should follow the 15 . Never do things like the businessman.
1.A.like B.for C.on D.after
2.A.city B.town C.village D.state
3.A.fish B.fruit C.milk D.bread
4.A.relaxing B.funny C.exciting D.smart
5.A.buy B.sell C.eat D.wash
6.A.give B.drive C.brush D.take
7.A.easy B.difficult C.interesting D.boring
8.A.can’t B.has to C.can D.mustn’t
9.A.friend B.buyer C.villager D.businessman
10.A.talk about B.ask for C.think about D.look for
11.A.So B.Because C.Or D.But
12.A.feels B.says C.thinks D.finds
13.A.her B.his C.my D.their
14.A.no B.far C.much D.still
15.A.lessons B.teachers C.rules D.stories
【答案】
1.A 2.C 3.B 4.D 5.A 6.D 7.B 8.C 9.D 10.C 11.A 12.D 13.B 14.A 15.C
【导语】本文是一篇记叙文。讲述了一个商人不诚实经营的故事,以及这种行为带来的后果。
1.句意:一个好的商人应该是什么样的?
like喜欢;for为了;on在……上面;after在……之后。根据“What should a good businessman be...”可知,此处表达好的商人应该是什么样的?be like“像”。故选A。
2.句意:在一个村庄里,有一位商人。
city城市;town城镇;village村庄;state州。根据后文“Soon, all villagers know it and they don’t want to buy fruit from the businessman.”可知,这个商人是在一个村庄。故选C。
3.句意:他以非常高的价格卖水果来赚很多钱,但他仍然想要更多。
fish鱼;fruit水果;milk牛奶;bread面包。根据“When people come to... fruit in his shop, he’ll... away 0.15 kg from every basket of fruit.”可知,这个商人在卖水果的时候弄虚作假。故选B。
4.句意:因此,他开始做一些“聪明”的事情。
relaxing令人放松的;funny有趣的;exciting令人兴奋的;smart聪明的。根据“he starts doing some‘...’ things.”可知,此处表达他开始做一些自以为聪明的事情,所以聪明加引号。故选D。
5.句意:当人们来他的店里买水果时,他会从每篮水果中拿走0.15公斤。
buy买;sell卖;eat吃;wash洗。根据“When people come to... fruit in his shop”可知,此处表达人们来他的店里买水果,buy “买”符合句意。故选A。
6.句意:当人们来他的店里买水果时,他会从每篮水果中拿走0.15公斤。
give给;drive驾驶;brush刷;take拿,取。根据“This way, he... make more money.”可知,通过这种方式,他挣了很多钱,此处表达应是他从每个篮子里拿走了0.15千克,take away“拿走”。故选D。
7.句意:当人们买很多水果时,很难发现这一点。
easy容易的;difficult困难的;interesting有趣的;boring无聊的。根据“It’s... for people to know this when they buy a lot of fruit.”可知,此处表达,当人们买许多水果的时候,很难发现这一点,difficult “困难的”。故选B。
8.句意:这样,他可以赚更多的钱。
can’t不能;has to不得不;can能,可以;mustn’t禁止,不可以。根据“This way, he... make more money.”可知,此处表达通过这种方式,他能够挣到很多的钱。故选C。
9.句意:商人也对他做了同样的事情。
friend朋友;buyer买家;villager村民;businessman商人。根据“The... does the same to him.”可知,卖货的人是商人,businessman “商人”符合句意。故选D。
10.句意:当朋友走出商店时,他开始考虑这些橙子。
talk about谈论;ask for请求,要求;think about考虑;look for寻找。根据“One day, his friend comes to buy two kilos (kg) of oranges.”可知,他的朋友只买了两公斤的橙子,数量比较少,所以他怀疑橙子是否足够,此处表达他的朋友考虑这些橙子是否足够,think about“考虑”符合句意。故选C。
11.句意:所以他去另一家商店称重。
So因此,所以;Because因为;Or或者;But但是。根据“Do I get enough of them ”可知,商人朋友怀疑橘子可能不够,所以去称重,so“所以”,表示结果。故选A。
12.句意:他发现橙子只有1.85公斤重。
feels感觉;says说;thinks认为;finds发现。根据“so he goes to another shop to weigh them.”可知,商人朋友去称重发现重量不够,finds “发现”符合句意。故选D。
13.句意:他对朋友很生气,于是回到商店并告诉了所有人这件事。
her她的;his他的;my我的;their他们的。根据“He finds that the oranges only weigh 1.85 kg.”可知,商人的朋友是男性,his friend“他的朋友”,形容词性物主代词his修饰名词friend。故选B。
14.句意:从那以后,他再也没有赚到钱。
no不,没有;far远的;much很多的;still仍然。根据“Soon, all villagers know it and they don’t want to buy fruit from the businessman.”可知,后来所有的村民都知道了这件事情,并且不在商人那里买水果,因此商人就挣不到钱。no more“不再”。故选A。
15.句意:要成为一个好的商人,应该遵守规则。
lessons课程;teachers老师;rules规则;stories故事。根据“To be a good businessman, one should follow the...”可知,此处表达成为一个好的商人,应该要遵守规则,rules“规则”。故选C。
二、阅读理解
A
Happy Painting ClubKids can learn Chinese painting here. They can learn how to draw plants and fruits. The teacher is Yi Shu. Her English name is Susan. Her phone number is 351-1253.Time: July 1—10 Fee (费用): 360 yuan Age: 6—12
Health Sports ClubYou can learn basketball, soccer and baseball here. The basketball teacher is Alan Green. He’s from America. The soccer teacher is Paul Miller. He’s from Canada. The baseball teacher is Rose Jones. She’s English.Time: July 8—18 (basketball), July 19—28 (soccer), August 1—10 (baseball) Fee: 200 yuan for each sport Age: 10—18 E-mail address: healthsporisclub@
16.What can Susan teach the kids
A.Soccer. B.Baseball. C.Basketball. D.Chinese painting.
17.Betty is 11 years old and she is only free from July 20 to July 30. Who can she learn from
A.Rose. B.Alan. C.Paul. D.Susan.
18.Tim wants to learn Chinese painting, soccer and baseball. How much does he need to pay (支付)
A.760 yuan. B.600 yuan. C.560 yuan. D.460 yuan.
【答案】16.D 17.C 18.A
【导语】本文主要介绍了两个俱乐部,即快乐绘画俱乐部和健康运动俱乐部的相关信息,包括俱乐部的教学内容、教师信息、时间安排、费用以及适合的年龄范围等。
16.细节理解题。根据“Happy Painting Club”部分中“Kids can learn Chinese painting here. They can learn how to draw plants and fruits. The teacher is Yi Shu. Her English name is Susan.”可知,Susan能教孩子们中国画。 故选D。
17.推理判断题。根据“Betty is 11 years old and she is only free from July 20 to July 30.”以及“Health Sports Club”部分中“Time: July 8—18 (basketball), July 19—28 (soccer), August 1—10 (baseball)”和“The soccer teacher is Paul Miller.”可知,在Betty空闲的时间内,符合她年龄的课程是足球课,足球老师是Paul Miller,所以她可以向Paul学习。故选C。
18.推理判断题。根据“Happy Painting Club”部分中“Fee: 360 yuan”以及“Health Sports Club”部分中“Fee: 200 yuan for each sport”可知,学习中国画费用是360元,学习足球和棒球各需200元,那么Tim学习中国画、足球和棒球总共需要支付360+200+200=760元。故选A。
B
It’s nine o’clock at night. What are you doing Watching TV, doing your homework, or chatting on your mobile phone It is important for students to get a good asleep every night. If you don’t sleep well at night, you cannot do your work well at school the next day. We all know that the best number of sleeping hours for students is eight. But most students don’t get enough sleep. That is bad for their schoolwork.
I read an interesting article in a newspaper. It says young students are facing a new problem. They may go to bed early, but a lot of them wake up (醒来) in the middle of the night. They wake up not because of using the bathroom. They wake up because they are afraid of missing out (错过)! The article says schoolchildren wake up during the night to look at their mobile phones. They are afraid that they may miss something important on the mobile phone. They wake up at all times the night and go online.
I’d like to ask you to turn off your mobile phones at night. And you won’t miss anything important.
19.It’s best for students to sleep ________ hours every day.
A.seven B.eight C.nine D.ten
20.The underlined word “That” refers to “ ________”.
A.Not getting up early
B.Not getting enough sleep
C.Not having a mobile phone
D.Not doing homework
21.Why do most students wake up at night
A.Because they want to go to the bathroom.
B.Because they forget to turn off their mobile phones.
C.Because they are afraid of missing something important.
D.Because they don’t finish their homework.
22.What does the passage mainly tell us
A.Students don’t have much time to finish their homework.
B.It’s important for students to do their homework at night.
C.Students have to read newspapers in their free time.
D.It’s important for students to sleep well at night.
【答案】19.B 20.B 21.C 22.D
【导语】本文主要介绍了足够睡眠对学生的重要性,并分享了一篇有趣的文章,讲述现在的学生半夜起床是为了担心错过手机上的一些重要东西。
19.细节理解题。根据“We all know that the best number of sleeping hours for students is eight.”可知,学生每天的最佳睡眠是8小时。故选B。
20.词义猜测题。根据“But most students don’t get enough sleep. That is bad for their schoolwork.”可知,没有足够的睡眠对学业不利,That指代“没有足够的睡眠”。故选B。
21.细节理解题。根据“They are afraid that they may miss something important on the mobile phone. They wake up at all times the night and go online.”可知,醒来是因为他们害怕错过一些重要的东西。故选C。
22.主旨大意题。根据“But most students don’t get enough sleep. That is bad for their schoolwork”及全文的内容可知,本文主要介绍了足够睡眠对学生的重要性。故选D。
C
任务型阅读下面文章中需要添加恰当的语句使语篇完整。请从以下选项中选出最佳选项。其中一项为多余项。
In England, a lot of families move their houses near the public schools, 23 Some rich people like living in the countryside, so their kids have to go to school by subway.
In America, most schools are in town. Kids near town can walk or ride bicycles to school. In some big cities, a few school buses always wait at the bus stop. 24
“Water city” Venice in Italy is a real water city. 25 So kids have to go to school by boat.
26 So students never walk to school, Some students from rural areas or remote villages may study at home, and teachers teach them by using the Internet.
Canada has many good private schools. 27 Because schools are quite far away from their houses. Only a few children go to school on the sled (雪橇).
A.There are lots of buses and cars.
B.Students only need to get there on time.
C.But families near the Arctic Ocean (北冰洋) can’t send their kids to school.
D.So their kids can go to school on foot or by bicycle.
E.In Australia, lots of families are far away from school.
F.Boats are people’s only means (方式) of transportation.
【答案】23.D 24.B 25.F 26.E 27.C
【导语】本文介绍了不同国家的学生们用不同的交通方式去上学。
23.根据后句“Some rich people like living in the countryside, so their kids have to go to school by subway.”可知,一些富人喜欢住在农村,所以他们的孩子不得不坐地铁上学。由此可知此处与上学方式有关,D选项“所以他们的孩子就可以步行或骑自行车上学”符合语境。故选D。
24.根据前句“In some big cities, a few school buses always wait at the bus stop.”可知,在一些大城市,有几辆校车总是在公共汽车站等着。由此可知此处与校车有关,B选项“学生只需要准时到达那里”符合语境。故选B。
25.根据后句“So kids have to go to school by boat.”可知,孩子们必须乘船上学。由此可知此处是乘船上学的原因,F选项“船是人们唯一的交通工具”符合语境。故选F。
26.根据后句“So students never walk to school, Some students from rural areas or remote villages may study at home, and teachers teach them by using the Internet.”可知,学生必须开车去学校,一些来自农村或偏远村庄的学生可能在家学习,老师通过互联网教他们。由此可知此处与离家很远的情况有关,E选项“在澳大利亚,很多家庭远离学校”符合语境。故选E。
27.根据后句“Because schools are quite far away from their houses. Only a few children go to school on the sled (雪橇).”可知,因为校离他们家很远,只有几个孩子坐雪橇上学。由此可知此处与坐雪橇上学有关,C选项“但北冰洋附近的家庭无法送孩子上学”符合语境。故选C。
三、短文填空
阅读下面短文, 在空白处填入一个适当的词或填入括号中所给单词的正确形式。
I go on a school trip with my classmates today. We’d like 28 (go) to the country and visit a farm. 29 farm is famous for its beautiful scenery. The bus ride is slow but fun. Mr. Green is our guide (向导) because we are 30 (strange) here. He is a humorous and friendly man. He 31 (tell) us many interesting stories along the way. When we get there, the weather is very sunny 32 the farmers are busy working on the farm. Mr. Green takes us around. We find everything 33 the farm new and interesting. We see the real horse and cows for the 34 (one) time. We also take quite a few beautiful 35 (photo). It 36 (be) really a good day. I really enjoy 37 (I) very much.
【答案】
28.to go 29.The 30.strangers 31.tells 32.and 33.on 34.first 35.photos 36.is 37.myself
【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者和同学们参加学校旅行去参观农场的经历,包括想去农场的意愿、路途情况、到达农场后的所见所闻以及自己的感受。
28.句意:我们想要去乡下参观一个农场。“would like to do sth.”是固定结构,意为“想要做某事”,故填to go。
29.句意:这个农场以其美丽的风景而闻名。这里的“farm”是特指他们要去参观的那个农场,所以用定冠词“The”,放句首首字母大写。故填The。
30.句意:格林先生是我们的向导,因为我们在这里是陌生人。“strange”是形容词,意为“陌生的”,这里表示“我们是陌生人”,需要用名词形式“stranger”,又因为主语是“we”,所以要用复数“strangers”。故填strangers。
31.句意:一路上他给我们讲了许多有趣的故事。句子描述的是一般情况,主语“He”是第三人称单数,在一般现在时中,动词要用第三人称单数形式,“tell”的第三人称单数是“tells”,故填tells。
32.句意:我们到达那里时,天气非常晴朗,农民们正在农场忙碌地工作。前半句“the weather is very sunny”和后半句“the farmers are busy working on the farm”是并列关系,所以用并列连词“and”连接。故填and。
33.句意:我们发现农场里的一切都是新鲜有趣的。“on the farm”是固定搭配,意为“在农场”,故填on。
34.句意:我们第一次看到真正的马和牛。“for the first time”是固定短语,意为“第一次”,所以这里用序数词“first”。故填first。
35.句意:我们还拍了不少漂亮的照片。“a few”表示“一些”,修饰可数名词复数,“photo”的复数形式是“photos”,故填photos。
36.句意:这真的是美好的一天。短文描述的是当天的情况,用一般现在时,主语“It”是第三人称单数,be 动词用“is”。故填is。
37.句意:我真的玩得很开心。“enjoy oneself”是固定短语,意为“玩得开心,享受”,主语是“I”,其反身代词是“myself”,故填myself。

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。