陕西省渭南市2025届高三下学期二模 英语试卷(含解析)

2025届陕西省渭南市高三下学期二模英语试题
一、阅读理解(本大题共5小题)
There are always some places that seem to go well beyond our earthly expectations. These incredible locations are similar to those in science fictions, catching our imagination and transporting us to otherworldly grounds.Cappadocia, Turkey
Located in central Anatolia, the area is known for its unusual rock formations known as “fairy chimneys”. These columns, created by volcanoes and erosion (腐蚀) over millions of years, give the region its otherworldly appearance.Tsingy de Bemaraha
The remarkable sight attracts visitors with its unique limestone (石灰石) formations. Stretching over 1,500-square kilometers, Tsingy, which means “where one cannot walk barefoot,” contains sharp surfaces and underground caves, forming a dramatic landscape. Adventurers can explore the park via bridges and ladders to witness the breathtaking beauty of this natural wonder.Zhangye Danxia National Geological Park
Located in China’s Gansu Province, Zhangye Danxia National Geological Park contains landforms that are one of nature’s masterpieces. Its vivid, rainbow-colored rock formations have been shaped by wind and water erosion over millions of years. The layers of red, orange and yellow create a landscape that looks as if it is on a different planet altogether.Mexico’s Yucatan Peninsula
Located within the remarkable landscapes of Mexico’s Yucatan Peninsula, the cenotes (洞井) present a place of otherworldly beauty. These natural sinkholes, created by the collapse of their limestone bases, open up into charming underground caves and shining pools. Rays of sunlight dance through the openings in the walls, lighting up the waters below, telling a tale of nature’s artistry.
Visiting these places not only provides a visual feast, but also reminds us of the incredible wonder here on the Earth.
1.What features Zhangye Danxia National Geological Park
A.Its sharp grounds. B.Its colorful rocks.
C.Its fairy chimneys. D.Its underground caves.
2.What can be learned from this text
A.Visitors can only explore Tsingy de Bemaraha through ladders.
B.Cappadocia attracts visitors with its unique limestone formations.
C.The unique landscape in Zhangye is shaped by volcanic activities.
D.The collapse of the limestone bases created the natural wonder in Yucatan Peninsula.
3.In which magazine can we probably read this text
A.Nature Medicine.
B.The Economist.
C.National Geographic.
D.Chinese Translators Journal.
Economist Tyler Cowen argues that traditional interview methods are not effective in determining the best candidates for a job, especially in creative roles. Candidates who are well-prepared often pass these interviews, but this only tests their preparation and not their abilities.
To determine the best candidates, Cowen suggests that interviewers concentrate on authenticity (真实性) and spontaneity (自发性) in their interactions with candidates, rather than relying on pre-written questions.
The interviewer should be trustworthy, Cowen argues, as it helps them better evaluate the authenticity of candidates. Eventually, “better talent allocation (分配)” contributes to economic growth, and more thoughtful interview methods can help identify more talented individuals and elevate them to greater opportunities. Cowen adds, “There are too many interview questions, and every interviewer is ready. For example, ‘What mistakes did you make in your previous job ’ But many candidates just didn’t prepare well and didn’t provide a good answer. So in most cases, for better candidates, you are actually just preparing for testing. But for more creative jobs, you will lose candidates with other qualities.”
“How to get people into what I call the “Real Mode” largely depends on who they are, as well as who you are. If I am interviewing a candidate, my favorite discussions are just those without scripts. I prefer to have these conversations without asking questions. I hope they are natural. I like spontaneity — how to achieve it depends on the environment, work, how much time you have, and many other factors.”
An estimate suggests that since the 1960s, 20% to 40% of US economic growth has come from “better talent allocation”. If we had a fresher and more creative interview process, I do think people would be more thoughtful. They will think more deeply about the work they will be engaged in. I think we will find talents that we haven’t seen so far. We will enable more people to have greater opportunities.”
4.How does the author start this passage
A.By giving numbers. B.By identifying a problem.
C.By listing survey results. D.By giving a definition.
5.What does the underlined word “elevate” in Paragraph 3 probably mean
A.Challenge. B.Restrict.
C.Promote. D.Defeat.
6.What is the purpose of mentioning “better talent allocation” in the passage
A.To explain the role of interviewees in interviews.
B.To display the impact of talent allocation on job hunting.
C.To stress the importance of talent allocation for interviewees.
D.To make people rethink interview approaches for better talent allocation.
7.This passage is mainly written to ______.
A.interviewers B.interviewees
C.graduates D.career trainers
In a new study, researchers used artificial intelligence (AI) to confirm that an app can identify poison ivy (毒藤).
Poison ivy ranks among the most medically problematic plants. Up to 50 million people worldwide suffer annually from rashes (皮疹) caused by contact with the plant, a climbing, woody vine native to America and several areas in Asia.
It’s found on farms, in woods, landscapes, fields, hiking trails, and other open spaces. So, if you go to those places, poison ivy can lead to reactions that require medical attention. Worse, most people don’t know poison ivy when they see it.
The new app could help change that.
“We were the first to do this, and it was designed as a tool for hikers or others working outdoors,” says Nathan Boyd, a professor at the UF/IFAS Gulf Coast Research and Education Center. “The app uses a camera to identify in real time if poison ivy is present and provides you with a measure of certainty for the detection. It also functions even if you are not connected with the Internet.”
The next step is to make the app commercially available, and there’s no timetable for that yet, Boyd says.
For the study, researchers collected thousands of images of poison ivy from five locations.
They labeled images, and in each image, scientists put boxes around the leaves and stems of the plant. The boxed images were critical because poison ivy has a unique leaf arrangement and shape. Scientists use those characteristics to identify the plant.
They then ran the images through AI programs and taught a computer to recognize which plants are poison ivy. They also included images of plants that are not poison ivy or plants that look like poison ivy to be certain the computer learns to distinguish them.
“We believe that by integrating an object-detection algorithm, public health, and plant science, our research can encourage and support further investigations to understand poison ivy distribution and minimize health concerns,” Boyd says.
8.Who needs this app most
A.Wendy, a medical science student.
B.George, an adventurous game lover.
C.Mr. Johnathan, a computer engineer.
D.Ben James, an outdoor hiking enthusiast.
9.What can we know about the app from the passage
A.It can work offline.
B.It’s already come into the market.
C.It is supported by the genetic algorithm.
D.It applies sound waves to identify poison ivy.
10.The last four paragraphs mainly talk about ______.
A.the profit contribution made by the app B.the steps to develop the app
C.the reason for inventing the app D.the disadvantage of the app
11.What is the suitable title for the passage
A.Good News to Rash Patients.
B.An App Saves Poison Ivy.
C.An AI-powered Poison Ivy Detector.
D.Good Tools to Eliminate Poison Ivy.
Situated Learning Theory (SLT), first presented by Jean Lave and Etienne Wenger, explains the process and development of learning when individuals have the opportunity to participate in a community of practice. In such a community, new learners have more opportunities to practice within the context of learning. In this light, learning is unintentional. This unintentional nature of learning is what the authors call Legitimate Peripheral Participation (LPP) (合法的边缘性参与). In LPP, the learner moves from the edge of the community to the center. At first, they participate around the edge and gain expertise until they become more skilled and become experts.
A similar theory is Situated Cognition (认知), proposed by John Seely Brown, Allan Collins and Paul Duguid. Their understanding goes deeper into the social nature of learning and argues that learning cannot be removed from the situations in which expertise is gained and merely be applied in school. The culture of conventional schooling influences what is learned, and decontextualized instruction does not lead to effective learning.
SLT has been used in school settings to improve teaching and learning. It’s important, however, to notice that although the school offers the social context for learning, it sometimes falls short in the use of this theory. The construction of knowledge needs to be put in a proper and accurate context where learners can participate and apply what is learned. The nature of situated learning and the emphasis on LPP as a way to understand how learning develops can be applied in instruction to understand and design learning processes.
SLT is of great value in many ways. It brings to the table the importance of recognizing learning as a series of activities going beyond just sharing content. The interaction of the learner and the expert in the community of practice and the development of the former into a level of expertise together in a contextualized setting are what finally supports knowledge construction.
12.What can we learn from Paragraph 1
A.Students must study under the guidance of experts.
B.Participating around the edge is crucial to learning.
C.Special communities are harmful to unintentional learning.
D.Learners can be experts by acquiring knowledge through LPP.
13.What is the common ground of SLT and Situated Cognition
A.Expertise is merely from content-sharing.
B.Learning should happen in a related setting.
C.Effective learning is the result of decontextualization.
D.Conventional schooling influences the way of learning.
14.What can be inferred from Paragraph 3
A.School needs to lower the expectations of SLT.
B.Learners must be taught the theoretical nature of SLT.
C.School should focus on the accurate application of SLT.
D.Teaching process relies on the academic instruction of SLT.
15.Why is SLT of great significance according to the last paragraph
A.Because it helps enrich the learning process.
B.Because it reveals the importance of expertise.
C.Because it stresses the necessity of learning.
D.Because it explains the internal logic of teaching.
The Internet offers us an opportunity to know more people with very little effort. 16
How people see online friendships and IRL friendships depends on their age. While digital immigrants (移民), such as I, a 43-year-old man, support the belief that people “separate their online lives from their offline lives”, the digital natives, such as my son, an 18-year-old boy, growing with Facebook and Instagram, find differences between online and offline friendships more unclear.
The Pew Research Center finds that 57% of American teens make new friends online. However, it also finds that most “digital friendships” just stay in the digital space, 17 . It seems that real-time friendships are considered more valuable than digital friendships even among the digital natives.
So, is the Internet bad for relationships Obviously not. Without the net, 18 . And the digital native seems to find online interactions with real-life friends beneficial. 83% of teen social media users believe that social media makes them feel more connected to their friends’ lives. 19 . 68%of teen social media users report having experienced unpleasant feelings toward their friends on social media. 26% of all teens have had an argument with a friend over something that happened online.
20 . But this link must be based on intimacy and familiarity. And a balance of online and offline interactions will pave the way for better relationships in the world.
A.However, online interactions can sometimes have a negative effect on existing relationships
B.People from different countries hold different opinions
C.But are online friendships the same as in-real-life (IRL) friendships
D.The Internet is undoubtedly an invaluable link between people separated by distance
E.and a true friend is someone who gives you the freedom to be yourself
F.I could have never kept in touch with my high school friends after a quarter of a century
G.and only 20% of teens have met an online friend in person
二、完形填空(本大题共1小题)
Luis Escobar, a coach at St. Joseph High, was 21 a fun idea to change the practice for his summer program. Therefore, he 22 14 runners from his school to the local animal shelter and paired them with 14 dogs.
“When I first presented the 23 , there were a lot of eye rolls,” he said. After all, it was a group of high school 24 .
However, the group got a bit excited when they were told the run would 25 as part of their community service that everyone at their high school had to meet. Then once the students saw the dogs, they became just truly 26 .
After a short introduction, the group went for a mile and a half run. Escobar filmed the 27 practice and posted the video online. It spread 28 and was shared by millions of people on social media. There were thousands of comments and it was quickly 29 by local news. Escobar was shocked.
Soon, many coaches have called Escobar, 30 how they can participate in similar runs with their teams. And a dog equipment company has 31 new harnesses( 背带牵引绳) to the shelter, so the dogs can go for a more comfortable run.
And there was more good 32 . Fred, who ran with Josh, one of the 14 high school runners, became a lucky dog — his story had the 33 ending. After the run, Josh convinced his mom that their family needed to 34 Fred.
“Once he was just this little dog trembling (颤抖) in a metal cage,” Escobar said, “And now he is living 35 with Josh and his family.”
21.A.switching on B.turning off C.looking for D.giving away
22.A.blamed B.combined C.deleted D.took
23.A.idea B.concept C.belief D.ability
24.A.assistants B.candidates C.employees D.students
25.A.depend B.break C.count D.train
26.A.disappointed B.enthusiastic C.competitive D.relaxed
27.A.special B.frightening C.embarrassing D.gentle
28.A.merely B.difficultly C.impossibly D.quickly
29.A.demanded B.reported C.convinced D.founded
30.A.inquiring B.commenting C.complaining D.grasping
31.A.declared B.donated C.negotiated D.suspected
32.A.resolution B.leisure C.news D.knowledge
33.A.heaviest B.darkest C.saddest D.happiest
34.A.adopt B.forget C.contact D.cheat
35.A.hardly B.gradually C.comfortably D.definitely
三、语法填空(本大题共1小题)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
A Journey of Oriental Civilization, organized by the Mencius Foundation, was launched in Beijing on Jan 11,2025. The journey will take place in six European cities - Amsterdam, Brussels, Paris, Wolfsburg, Hannover and Munich, where various cultural exchange events will 36 (hold), according to Meng Liang, chair of the foundation. “The forms of cultural exchange during the journey include but are not limited to international conferences, business visits, 37 (concert), and sports events,” Meng said.
Alongside the launch event, Meng engaged in 38 dialogue centering on traditional Chinese medicine (TCM), I-Ching (《易经》), and the wisdom of Mencius, with Supachai Panitchpakdi, former director-general of the World Trade Organization, Borut Pahor, former president of Slovenia, 39 other notable figures from home and abroad.
Meng argued that in international cultural exchanges, TCM embodies a gentle and balanced health concept, 40 (offer) a complementary solution to Western medicine.
He also believed that the dialectical thinking 41 (include) in I-Ching resonates (引起共鸣) with Western philosophy, providing global thinkers and scholars with new dimensions of·thought.
Meng also 42 (emphasize) that beliefs, such as the inherent (固有的) goodness of human nature and prioritizing righteousness and benevolence over profit and personal gain, as advocated by the ancient Chinese philosopher Mencius, could lead to a better and more 43 (harmony) world.
Borut Pahor believed that the integration of traditional wisdom and modern innovation, regardless 44 East or West, would help all humanity to advance together. He advised that both the East and the West need to rediscover the wisdom of balance and harmony in Chinese traditional culture, 45 can help the fragmented modern world reintegrate.
四、书信写作(本大题共1小题)
46.为提升学生节约意识,你校于上周开展了“旧书回收(Used Books Recycling)”活动,假如你是李华,是校英文报实习编辑,请你写一篇报道,报道此次活动。内容包括:
1.活动目的;
2.活动内容;
3.活动效果及意义。
注意:1.写作词数应为80左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Used Books Recycling Event
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
五、书面表达(本大题共1小题)
47.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
There is one incident in my life that makes me want to say thank you to the person involved.
My story happened in June, 1975. It began when my family was finally notified that we had successfully met all the requirements to emigrate (移民) to Canada.
We immediately set about selling our household goods to have enough money to start our life in a new country.
However, our government only allowed us to use a small portion of the money to pay for the flight tickets. The rest was required to be sent directly to a bank account in Canada. The only cash we were allowed to take along with us was $16.
We started our journey. It was the first time my children and I had left our home country, and the first time we had travelled by plane. We were filled with a mixture of excitement and nervousness. Everything was new to us, especially the concept of in-flight entertainment. In our home country, we did not yet have access to televisions, so the thought of watching movies during the flight was thrilling.
However, our excitement quickly turned into disappointment when we realized that headphones were not provided for free. The stewardess informed us that headphones cost $1 for economy class passengers. My children looked at me with longing eyes, asking if they could have a dollar for a set of headphones which they intended to share. Deep down, I knew that we couldn’t afford to spend any of our limited cash on headphones, not even a single set.
Unwillingly, I explained the situation to my children, preparing for their disappointment and understanding that they would have to go without headphones for the duration of the flight. My children accepted it without complaint. But our disappointment must have shown clearly.
注意:1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题纸的相应位置作答。
A gentleman nearby handed his headphones to us, smiling, without saying a word.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
This incident definitely had a powerful effect on my children and encouraged them to spread kindness.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案
【答案】1.B 2.D 3.C
【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了四个宛如科幻世界的奇特自然景观。
【解析】1.细节理解题。根据 Zhangye Danxia National Geological Park部分中“Its vivid, rainbow-colored rock formations have been shaped by wind and water erosion over millions of years. The layers of red, orange and yellow create a landscape that looks as if it is on a different planet altogether.(其色彩鲜艳、呈彩虹色的岩层是数百万年来经风化和水蚀作用形成的。层层的红色、橙色和黄色构成了一幅看起来仿佛完全来自另一个星球的景观)”可知,张掖丹霞国家地质公园的特点是其色彩斑斓的岩石。数百万年来经风化和水蚀形成了鲜艳的、彩虹色的岩层,红、橙、黄等色彩层次构成了仿佛来自另一个星球的景观。所以其特色是彩色的岩石。故选B。
2.细节理解题。根据 Mexico’s Yucatan Peninsula部分中“These natural sinkholes, created by the collapse of their limestone bases, open up into charming underground caves and shining pools.(这些由石灰岩基座坍塌而形成的天然天坑,通向了迷人的地下洞穴和波光粼粼的水潭)”可知,墨西哥尤卡坦半岛的天然天坑是由其石灰岩基座的坍塌形成的,这些天坑形成了迷人的地下洞穴和波光粼粼的水池,即石灰岩基座的坍塌造就了尤卡坦半岛的自然奇观。故选D。
3.推理判断题。通读全文,尤其是第一段“There are always some places that seem to go well beyond our earthly expectations. These incredible locations are similar to those in science fictions, catching our imagination and transporting us to otherworldly grounds.(总有一些地方似乎远远超出了我们对尘世的预期。这些令人惊叹的地方就如同科幻小说中描绘的场景一样,激发着我们的想象力,将我们带到超凡脱俗的境地)”可知,文章主要介绍了四个地球上宛如科幻世界的自然景观,包括它们的形成原因和特点等内容。“National Geographic(《国家地理》)” 杂志主要涉及自然地理、科学探索等方面的内容,与本文介绍自然景观的主题相符,所以我们可能在《国家地理》杂志上读到这篇文章。故选C。
【答案】4.B 5.C 6.D 7.A
【分析】本文是一篇议论文。文章主要讨论了经济学家Tyler Cowen关于传统面试方法的观点,他认为传统面试方法存在不足,并提出了改进面试方法的建议,以实现更好的人才分配和经济增长。
【解析】4.推理判断题。根据第一段中的“Economist Tyler Cowen argues that traditional interview methods are not effective in determining the best candidates for a job, especially in creative roles.(经济学家Tyler Cowen认为,传统的面试方法在确定工作的最佳人选方面并不有效,尤其是在创意岗位上)”可知,文章开头指出传统面试方法在招聘中(尤其是创意岗位)存在的问题,即无法有效筛选出最佳候选人。由此推知,作者是通过识别一个问题来开始这篇文章的。故选B。
5.词句猜测题。根据划线词所在句“more thoughtful interview methods can help identify more talented individuals and elevate them to greater opportunities.(更周到的面试方法可以帮助发现更有才华的人,并为他们elevate更大的机会)”可知,划线词elevate与greater opportunities(更大的机会)搭配,表示通过更好的面试方法,帮助有才华的人获得更大的机会。由此可知,elevate与promote(提升,促进)意思接近。故选C。
6.推理判断题。根据最后一段中的“An estimate suggests that since the 1960s, 20% to 40% of US economic growth has come from “better talent allocation”. If we had a fresher and more creative interview process, I do think people would be more thoughtful. (据估计,自上世纪60年代以来,美国经济增长的20%至40%来自“更好的人才配置”。如果我们有一个更新鲜、更有创意的面试过程,我认为人们会考虑得更周到)”可推知,提到“更好的人才分配”是为了让人们重新思考面试方法,以实现更好的人才分配。故选D。
7.推理判断题。根据全文内容,并结合第二段“ To determine the best candidates, Cowen suggests that interviewers concentrate on authenticity (真实性) and spontaneity (自发性) in their interactions with candidates, rather than relying on pre-written questions.(为了确定最佳候选人,考恩建议面试官在与候选人的互动中注重真实性和自发性,而不是依赖于预先写好的问题)”可知,文章主要讨论的是面试方法的改进,强调面试官(interviewers)应该如何改变传统的面试方式,以更好地识别和选拔人才。文章中多次提到“interviewers”和“interview methods”,并且建议面试官如何改进面试过程。由此推知,这篇文章主要是写给面试官的,旨在讨论如何改进面试方法以更好地发现和提升人才。故选A。
【答案】8.D 9.A 10.B 11.C
【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了研究人员利用人工智能开发了一款应用程序,能够通过摄像头实时识别毒藤,帮助减少因接触该植物而导致的健康问题,并计划在未来将其商业化。
【解析】8.推理判断题。根据第三段“It’s found on farms, in woods, landscapes, fields, hiking trails, and other open spaces.(它(毒藤)存在于农场、树林、风景、田野、远足径和其他开放空间)”和第五段中“We were the first to do this, and it was designed as a tool for hikers or others working outdoors (我们是第一个这样做的,它是为远足者或其他在户外工作的人设计的工具)”可知,该应用程序是为远足者或其他在户外工作的人设计的。由此可知,本 詹姆斯,一位热衷于户外徒步旅行的爱好者受益最大。故选D项。
9.细节理解题。根据第五段“The app uses a camera to identify in real time if poison ivy is present and provides you with a measure of certainty for the detection. It also functions even if you are not connected with the Internet.(这款应用程序使用摄像头实时识别是否存在毒藤,并为你提供检测的可靠程度。即使你没有连接网络,它也能正常运行。)”可知,这款应用程序即使在没有联网的情况下也能运行,即可以离线工作。故选A。
10.主旨大意题。根据倒数第四段“For the study, researchers collected thousands of images of poison ivy from five locations. (在这项研究中,研究人员从五个地点收集了数千张毒藤的照片)”、倒数第三段中“They labeled images, and in each image, scientists put boxes around the leaves and stems of the plant. (他们给图片贴上标签,在每张图片中,科学家们在植物的叶子和茎周围打上方框)”、倒数第二段“They then ran the images through AI programs and taught a computer to recognize which plants are poison ivy. They also included images of plants that are not poison ivy or plants that look like poison ivy to be certain the computer learns to distinguish them. (然后,他们通过人工智能程序运行这些图像,并教会计算机识别哪些植物是毒藤。他们还包括了不是毒藤或看起来像毒藤的植物的图像,以确保计算机能够学会区分它们)”和最后一段中“We believe that by integrating an object-detection algorithm, public health, and plant science, our research can encourage and support further investigations to understand poison ivy distribution and minimize health concerns (我们相信,通过整合目标检测算法、公共卫生和植物科学,我们的研究可以鼓励和支持进一步的调查,以了解毒藤的分布,并最大限度地减少健康问题)”可知,最后四段主要讨论了研究人员开发该应用程序的具体步骤。故选B项。
11.主旨大意题。通读全文,尤其是第一段“In a new study, researchers used artificial intelligence (AI) to confirm that an app can identify poison ivy (毒藤). (在一项新的研究中,研究人员利用人工智能(AI)证实了一款应用程序可以识别毒藤)”可知,文章主要介绍了研究人员利用人工智能开发了一款应用程序,能够通过摄像头实时识别毒藤,帮助减少因接触该植物而导致的健康问题,并计划在未来将其商业化。因此,C项“一款由人工智能驱动的毒藤探测器。”最契合文章主旨,适合作为文章标题。故选C项。
【答案】12.D 13.B 14.C 15.A
【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了情境学习理论(SLT)和情境认知理论,强调了学习者在实践社区中的参与和知识建构的重要性。文章还讨论了这些理论在教育中的应用,以及它们对教学和学习过程的贡献。
【解析】12.细节理解题。根据第一段中的“In this light, learning is unintentional. This unintentional nature of learning is what the authors call Legitimate Peripheral Participation (LPP) (合法的边缘性参与). In LPP, the learner moves from the edge of the community to the center. At first, they participate around the edge and gain expertise until they become more skilled and become experts.(从这个角度来看,学习是无意识的。这种无意识的学习本质就是作者所说的合法外围参与(LPP)。在LPP中,学习者从社区的边缘移动到中心。一开始,他们在边缘参与并获得专业知识,直到他们变得更熟练并成为专家)”可知,学习者通过合法的边缘性参与(LPP)从社区的边缘逐渐走向中心,并通过参与逐渐获得专业知识,最终成为专家。由此可知,学习者可以通过LPP获得知识并成为专家。故选D。
13.细节理解题。根据第二段中的“Their understanding goes deeper into the social nature of learning and argues that learning cannot be removed from the situations in which expertise is gained and merely be applied in school.(它们的理解更深入地探讨了学习的社会本质,并认为学习不能脱离获得专业知识的情况,而仅仅是在学校里应用)”可知,SLT和Situated Cognition都认为学习应该发生在与实际情境相关的环境中,而不是脱离实际情境的学校环境中。由此可知,两者的共同点是学习应该在相关的环境中发生。故选B。
14.推理判断题。根据第三段中的“The construction of knowledge needs to be put in a proper and accurate context where learners can participate and apply what is learned. The nature of situated learning and the emphasis on LPP as a way to understand how learning develops can be applied in instruction to understand and design learning processes.(知识的构建需要放在一个恰当的、准确的语境中,让学习者能够参与并应用所学的知识。情境学习的本质和强调LPP作为理解学习如何发展的一种方式,可以应用于教学中,以理解和设计学习过程)”可知,本段强调了学校需要将知识构建放在一个合适且准确的环境中,并且强调了SLT在教学设计中的应用。由此推知,学校应该专注于SLT的准确应用。故选C。
15.推理判断题。根据最后一段“SLT is of great value in many ways. It brings to the table the importance of recognizing learning as a series of activities going beyond just sharing content. The interaction of the learner and the expert in the community of practice and the development of the former into a level of expertise together in a contextualized setting are what finally supports knowledge construction.(SLT在许多方面都有很大的价值。它表明了认识到学习是一系列活动的重要性,而不仅仅是分享内容。学习者和专家在实践共同体中的互动,以及前者在情境化环境中共同发展成为一种专业水平,是最终支持知识构建的因素)”可知,本段强调了SLT的价值在于它超越了单纯的内容分享,强调了学习者与专家之间的互动以及在情境化环境中知识建构的重要性。由此推知,SLT的重要意义在于它丰富了学习过程。故选A。
【答案】16.C 17.G 18.F 19.A 20.D
【分析】本文是一篇议论文。文章主要讨论了网络友谊与现实友谊的异同及网络对人际关系的影响。
【解析】16.上文“The Internet offers us an opportunity to know more people with very little effort.(互联网为我们提供了一个只需很少努力就能认识更多人的机会)”说明了互联网在交友方面的作用。空处应是一个转折或引出新话题的句子,下文“How people see online friendships and IRL friendships depends on their age.(人们如何看待网络友谊和现实生活中的友谊取决于他们的年龄)”开始讨论网络友谊和现实友谊的问题,所以空处应引出关于网络友谊和现实友谊的比较。所以C项“但是网络友谊和现实生活中的友谊一样吗”符合语境。故选C。
17.上文“The Pew Research Center finds that 57% of American teens make new friends online. However, it also finds that most“digital friendships”just stay in the digital space,(皮尤研究中心发现,57%的美国青少年在网上结交新朋友。然而,研究还发现,大多数“数字友谊” 只停留在数字空间里)”表明大部分网络友谊仅存在于网络空间。空处应继续阐述网络友谊的相关情况,所以G 项“并且只有 20% 的青少年亲自见过网友”进一步说明了青少年网友见面的比例,与上文构成递进关系,都是关于青少年线上交友的具体数据和情况。故选G。
18.上文“So, is the Internet bad for relationships Obviously not. Without the net,(那么,互联网对人际关系有害吗?显然不是。没有网络)”说明互联网对人际关系有益,空处应说明没有网络的情况下会怎样。F项“在四分之一个世纪后,我可能永远无法与我的高中朋友保持联系了”举例说明了网络对于保持朋友联系的重要性,承接上文,符合语境。故选F。
19.上文“83% of teen social media users believe that social media makes them feel more connected to their friends’lives.(83%的青少年社交媒体用户认为社交媒体让他们与朋友的生活联系更紧密)”表明社交媒体的积极作用,下文“68% of teen social media users report having experienced unpleasant feelings toward their friends on social media.26% of all teens have had an argument with a friend over something that happened online.(68%的青少年社交媒体用户表示在社交媒体上对朋友有过不愉快的感觉。26%的青少年曾因网上发生的事情与朋友发生过争吵)”阐述了社交媒体的消极影响,所以空处应是一个表示转折的句子,引出社交媒体的负面作用。所以A项“然而,在线互动有时会对现有的关系产生负面影响”符合语境。故选A。
20.下文“But this link must be based on intimacy and familiarity. And a balance of online and offline interactions will pave the way for better relationships in the world. (但这种联系必须建立在亲密和熟悉的基础上。线上和线下互动的平衡将为世界上更好的人际关系铺平道路)”强调了线上联系的重要性以及线上线下互动平衡的意义,空处应说明互联网在人际关系中的重要性。D项 “互联网无疑是分隔两地的人们之间的宝贵纽带”符合语境,下文中的this link指代该选项中的“an invaluable link between people separated by distance”。故选D。
【答案】
21.C 22.D 23.A 24.D 25.C 26.B 27.A 28.D 29.B 30.A 31.B 32.C 33.D 34.A 35.C
【分析】本文是一篇记叙文。讲述了圣约瑟夫高中的教练路易斯 埃斯科瓦尔想出一个有趣的主意,将学校的 14 名跑步者带到当地动物收容所,与 14 只狗配对一起跑步,这次特别的训练不仅作为学生社区服务的一部分,还被拍成视频在网上迅速传播,引起了广泛关注,同时也带来了一些积极的影响,比如有公司捐赠狗的装备,还有狗被学生家庭收养等。
【解析】21.考查动词短语辨析。句意:圣约瑟夫高中的教练路易斯 埃斯科瓦尔正在寻找一个有趣的点子来改变他暑期项目的训练方式。A. switching on 打开;B. turning off 关闭;C. looking for 寻找;D. giving away 赠送,泄露。根据后文 “a fun idea to change the practice for his summer program” 可知,他是在寻找能改变训练方式的有趣点子,只有 C 选项符合语境。故选C项。
22.考查动词词义辨析。句意:因此,他带着学校的 14 名跑步者去了当地的动物收容所,并将他们与 14 只狗配对。A. blamed 责备;B. combined 结合;C. deleted 删除;D. took 带走,带领。根据后文 “to the local animal shelter” 可知,是把学生带到动物收容所,take sb. to sp. 表示“带某人去某地”,D 选项符合语境。故选D项。
23.考查名词词义辨析:句意:“当我第一次提出这个想法时,很多人都翻白眼,” 他说。A. idea 想法;B. concept 概念;C. belief 信念;D. ability 能力。根据前文 “Luis Escobar, a coach at St. Joseph High, was 1 a fun idea”(见小题1详解) 可知,这里说的是他提出的把学生和狗配对跑步的想法,所以用 idea。故选A项。
24.考查名词词义辨析。句意:毕竟,这是一群高中生。A. assistants 助手;B. candidates 候选人;C. employees 员工;D. students 学生。根据前文 “from his school”(见小题2详解) 以及后文 “at their high school” 可知,这些人是学校里的高中生,所以用 students。故选D项。
25.考查动词词义辨析:句意:然而,当他们被告知这次跑步将算作他们高中每个人都必须完成的社区服务的一部分时,这群人变得有点兴奋了。A. depend 依靠;B. break 打破;C. count 算作,计数;D. train 训练。根据 “as part of their community service” 可知,这里表示这次跑步会被算作社区服务的一部分,count as“算作是,被认为是”。故选C项。
26.考查形容词词义辨析:句意:然后,学生们一看到这些狗,他们就变得非常热情。A. disappointed 失望的;B. enthusiastic 热情的;C. competitive 有竞争力的;D. relaxed 放松的。根据前文 “the group got a bit excited”(见小题5详解)以及这里的“just truly” 可知,看到狗之后他们的情绪更加高涨,变得非常热情。故选B项。
27.考查形容词词义辨析:句意:埃斯科瓦尔拍摄了这次特别的训练,并把视频发布到了网上。A. special 特别的;B. frightening 令人恐惧的;C. embarrassing 令人尴尬的;D. gentle 温柔的。因为这次训练是让学生和狗配对跑步(见小题2详解),与常规训练不同,所以是特别的。故选A项。
28.考查副词词义辨析。句意:它迅速传播开来,在社交媒体上被数百万人分享。A. merely 仅仅;B. difficultly 困难地;C. impossibly 不可能地;D. quickly 迅速地。根据后文“was shared by millions of people on social media”可知,视频被很多人分享,说明传播速度很快。故选D项。
29.考查动词词义辨析。句意:有数千条评论,并且很快就被当地新闻报道了。A. demanded 要求;B. reported 报道;C. convinced 使信服;D. founded 建立。根据 “by local news”可知,是被当地新闻报道。故选B项。
30.考查动词词义辨析。句意:很快,许多教练都打电话给埃斯科瓦尔,询问他们如何能让自己的团队也参与类似的跑步活动。A. inquiring 询问;B. commenting 评论;C. complaining 抱怨;D. grasping 抓住,理解。根据 “how they can participate in similar runs with their teams” 可知,这些教练是在询问参与类似活动的方法。故选A项。
31.考查动词词义辨析。句意:并且一家狗用品公司已经向收容所捐赠了新的背带牵引绳,这样狗就可以更舒适地跑步了。A. declared 宣布;B. donated 捐赠;C. negotiated 协商;D. suspected 怀疑。根据 “to the shelter” 以及 “so the dogs can go for a more comfortable run” 可知,是公司给收容所提供了新的背带牵引绳,捐赠符合语境。故选B项。
32.考查名词词义辨析。句意:并且还有更多的好消息。A. resolution 决心,决议;B. leisure 闲暇;C. news 消息;D. knowledge 知识。根据后文“Fred, who ran with Josh, one of the 14 high school runners, became a lucky dog—his story had the 13 ending.”可知,这是接着上文说的另一个好事情,也就是好消息。故选C项。
33.考查形容词词义辨析。句意:和 14 名高中跑步者之一的乔希一起跑步的弗雷德,成为了一只幸运的狗 —— 他的故事有了最幸福的结局。A. heaviest 最重的;B. darkest 最暗的;C. saddest 最悲伤的;D. happiest 最幸福的。根据后文“After the run, Josh convinced his mom that their family needed to 14 Fred.”(见小题14详解)可知,弗雷德被乔希家收养了,所以这是幸福的结局。故选D项。
34.考查动词词义辨析。句意:跑步结束后,乔希说服他妈妈他们家需要收养弗雷德。A. adopt 收养;B. forget 忘记;C. contact 联系;D. cheat 欺骗。根据后文 “And now he is living 15 with Josh and his family.”可知,这里是乔希家收养弗雷德,A 选项符合。故选A项。
35.考查副词词义辨析:句意:“曾经他只是一只在金属笼子里颤抖的小狗,” 埃斯科瓦尔说,“而现在他和乔希以及他的家人生活得很舒适。”A. hardly 几乎不;B. gradually 逐渐地;C. comfortably 舒适地;D. definitely 肯定地。根据前文“Fred, who ran with Josh, one of the 14 high school runners, became a lucky dog”以及“living 21 with Josh and his family.”可知,与乔希以及他的家人在一起,幸运的弗雷德现在的生活是舒适的。故选C项。
【答案】
36.be held 37.concerts 38.a 39.and 40.offering 41.included 42.emphasized 43.harmonious 44.of 45.which
【分析】这是一篇说明文,介绍了 2025 年1月11日在北京启动的 “东方文明之旅”。该活动将在六个欧洲城市举办各类文化交流活动,同时在启动仪式上,孟子基金会主席孟亮与国内外知名人士就中医、《易经》及孟子智慧展开对话,阐述了相关传统文化在国际交流中的意义及各方观点。
【解析】36.考查动词的语态。句意:据基金会主席孟亮所言,此次旅程将在阿姆斯特丹、布鲁塞尔、巴黎、沃尔夫斯堡、汉诺威和慕尼黑这六个欧洲城市开展,在这些城市将举办各类文化交流活动。句子“where various cultural exchange events will 1 (hold)”中,主语 “various cultural exchange events(各类文化交流活动)” 与 “hold(举办)”是被动关系,且空前有情态动词 will,所以用一般将来时的被动语态will be held。故填be held。
37.考查名词的复数形式。句意:孟亮称:“此次旅程中的文化交流形式涵盖但不限于国际会议、商务访问、音乐会以及体育赛事。” “concert(音乐会)”与“conferences(会议)”、“visits(访问)” 、“events(赛事)”并列,作 “include(包括)” 及 “to” 的宾语,其它名词用复数,所以 “concert” 也用复数形式 concerts。故填 concerts。
38.考查冠词。句意:在启动活动期间,孟亮与世界贸易组织前总干事素帕猜 巴尼巴滴、斯洛文尼亚前总统博鲁特 帕霍尔以及其他国内外知名人士展开了一场围绕中医、《易经》和孟子智慧的对话。“dialogue(对话)”是可数名词,此处表示泛指的 “一次对话”,且发音以辅音音素开头,用不定冠词 a。故填 a。
39.考查连词。句意:在启动活动期间,孟亮与世界贸易组织前总干事素帕猜 巴尼巴滴、斯洛文尼亚前总统博鲁特 帕霍尔以及其他国内外知名人士展开了一场围绕中医、《易经》和孟子智慧的对话。“Supachai Panitchpakdi”、“Borut Pahor” 和 “other notable figures from home and abroad”是并列关系,用 and 连接。故填 and。
40.考查非谓语动词。句意:孟亮认为,在国际文化交流领域,中医体现出一种温和且平衡的健康理念,为西医提供了一种补充性的解决方案。空前是完整的句子,这里考查动词的非谓语形式, 动词“offer(提供)” 与主语 “TCM(中医)” 是主动关系,用现在分词作伴随状语,所以填 offering。故填 offering。
41.考查非谓语动词。句意:他还认为,《易经》中所包含的辩证思维与西方哲学产生了共鸣,为全球的思想家和学者提供了新的思维维度。在宾语从句“ that the dialectical thinking 6 (include) in I - Ching resonates (引起共鸣) with Western philosophy...” 中,“resonates(产生共鸣)”是谓语动词,此处考查非谓语动词, “the dialectical thinking(辩证思维)” 与 “include(包含)” 是被动关系,用过去分词作后置定语。故填included。
42.考查动词的时态。句意:孟亮还强调,中国古代哲学家孟子所倡导的诸如人性本善、重义轻利、重仁轻私等信念,能够引领我们走向一个更加美好与和谐的世界。根据上文“Alongside the launch event, Meng engaged in... home and abroad.”可知,在启动活动期间,孟亮与国内外知名人士展开了对话(见小题3和小题4详解),对话发生在过去,时态为一般过去时。本句是对话的内容之一,“emphasize(强调)”这一动作发生在过去,所以需要使用一般过去时。“emphasize” 的过去式为 “emphasized”。故填emphasized。
43.考查形容词。句意:孟亮还强调,中国古代哲学家孟子所倡导的诸如人性本善、重义轻利、重仁轻私等信念,能够引领我们走向一个更加美好与和谐的世界。“world(世界)”是名词,需要一个形容词来对其进行修饰。“harmony(和谐)”是名词,其形容词形式为 “harmonious(和谐的)”,所以此处应填“harmonious”。故填harmonious。
44.考查介词。句意:博鲁特 帕霍尔认为,无论东方还是西方,传统智慧与现代创新的融合将助力全人类共同进步。“regardless of”是固定短语,意为 “不管,不顾”,符合句意。故填 of。
45.考查非限制性定语从句。句意:他建议,东西方都需要重新发掘中国传统文化中平衡与和谐的智慧,这能够帮助支离破碎的现代世界重新整合。“10 can help the fragmented modern world reintegrate”这部分是一个缺少主语的非限制性定语从句,先行词是“the wisdom of balance and harmony in Chinese traditional culture”,先行词指物,关系词在非限制性定语从句中作主语,应用关系代词 which 引导该从句。故填 which。
46.【答案】Used Books Recycling Event
With the aim of enhancing students’ awareness of saving, our school held a book recycling event last week.
The school’s Environmental Club collected used books from students who no longer needed them. These books were then sorted and either donated to local libraries or sold to second-hand bookstores, ensuring they remained in circulation and did not end up in landfills. The response from the students was overwhelmingly positive, with many students eager to participate in the event.
In conclusion, the event was a resounding success, demonstrating that small actions can make a big difference in protecting our environment. We hope to continue this initiative in the future and inspire more students to embrace sustainable practices in their daily lives.
【分析】本篇书面表达是一篇报道,要求考生写一篇文章,报道学校上周开展的“旧书回收(Used Books Recycling)”活动。
【详解】1.词汇积累
加强:enhance→strengthen
捐赠:donate→give away
确保:ensure→make sure
参加:participate in→take part in
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:With the aim of enhancing students’ awareness of saving, our school held a book recycling event last week.
拓展句:Our school held a book recycling event last week, whose aim is to enhance students’ awareness of saving.
【点睛】[高分句型1]
The school’s Environmental Club collected used books from students who no longer needed them.(运用了who引导限制性定语从句)
[高分句型2]
In conclusion, the event was a resounding success, demonstrating that small actions can make a big difference in protecting our environment.(运用了现在分词作状语,that引导宾语从句)
47.【答案】A gentleman nearby handed his headphones to us, smiling, without saying a word. The children’s faces lit up with joy. They put the headphones on and settled into their seats for the long flight. I was touched by the kindness of the stranger who had given us his own headphones. It was a small gesture, but one that made a big impact on our family. From that moment on, our family felt a renewed sense of hope and gratitude for the journey we were embarking on. We felt like we were not alone and that there were good people in the world who cared.
This incident definitely had a powerful effect on my children and encouraged them to spread kindness. They made a promise to themselves to always be kind and helpful to others. As we settled into our new life in Canada, my children began to actively look for opportunities to spread kindness. They would offer help to their classmates and neighbours, volunteer at community events, and donate their time and resources to those in need. Their actions not only made a difference to the lives of others, but also brought them a sense of fulfillment.
【分析】本篇文章以人物为线索展开。作者一家满足了移民加拿大的要求后,乘坐飞机飞往加拿大,在飞机上孩子们想要用耳机看电影,但作者他们没钱买,就在这时一位绅士把自己的耳机给了孩子们,他的善意感染了作者一家,对作者的孩子们产生了深刻影响。
【详解】1. 段落续写:
由续写第一段首句“旁边的一位先生把耳机递给我们,面带微笑,一言不发。”可知,第一段可以描写孩子们拿到耳机后的兴奋,以及这位先生的善意对作者一家的影响,让他们感受到自己并不孤独,世上处处有好人。
由续写第二段首句“这件事对我的孩子们产生了巨大的影响,鼓励他们传播善意。”可知,第二段可以描写孩子们受到这位先生的影响,到了加拿大后积极帮助他人。
2. 续写线索:
一位先生给孩子们耳机——孩子们愉快地使用耳机——作者一家深受感动——孩子们受到鼓舞并决定帮助他人——孩子们在加拿大积极寻找传播善意的机会——他们的行为改变了别人的生活,也给自己带来了满足感
3. 词汇激活:
行为类
①对……产生重大影响:make a big impact on/have a great influence on
②开始:embark on/set out
③寻找:look for/seek
情绪类
①高兴地:with joy/delightedly/happily/with delight
②感动的:touched/moved
③感激:gratitude/thankfulness/appreciation
【点睛】【高分句型1】We felt like we were not alone and that there were good people in the world who cared.(使用了and连接并列的宾语从句、there be结构、who引导定语从句)
【高分句型2】As we settled into our new life in Canada, my children began to actively look for opportunities to spread kindness.(使用了As引导时间状语从句、不定式作宾语和后置定语)

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。